ПОЛАГАЊЕ МАЛЕ МАТУРЕ ПРОТЕКЛО РЕГУЛАРНО И БЕЗ ИЈЕДНОГ ПРОПУСТА

ПОЛАГАЊЕ МАЛЕ МАТУРЕ ПРОТЕКЛО РЕГУЛАРНО И БЕЗ ИЈЕДНОГ ПРОПУСТА

Влада Републике Србије саопштила је данас да су завршни испит и увид у резултате на порталу Моја средња школа ове године по први пут прошли без проблема.

Након значајних унапређења у процесу спровођења мале матуре, на којима Влада Србије са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Канцеларијом за ИТ и еУправу ради претходних година, ове године је све протекло регуларно и без иједног пропуста.

Ове године је на завршни испит укупно изашло 64.358 ученика. Резултати завршног испита објављени су на порталу Моја средња школа (www.mojasrednjaskola.gov.rs) и доступни су на увид родитељима од четвртка, 30. јуна, од 20 часова.

Од 20 часова 30. јуна до 18 часова 3. јула, 27.184 јединствених улогованих корисника погледало је резултате завршног испита преко портала Моја средња школа.

На овом порталу, преко шифре ученика, 133.469 корисника је видело резултате. Укупан број поднетих приговора на резултате првостепеној комисији је 4.264, а до промена бодова дошло је у 1.337. Другостепеној комисији упућено је 669 приговора, а усвојено 109.

Дигитализоване тестове завршног испита, којих је било укупно 185.681, прегледало је укупно 4.128 наставника, а обуку за прегледање тестова прошло је укупно 12.858 наставника.

Први пут ове године ученицима је омогућена и припрема за завршни испит преко функције еВежбаоница на порталу Моја средња школа. еВежбаоница, коју је доступном учинио Завод за вредновање образовања и васпитања, пуштена је у функцију 10. јуна и до 30. јуна је урађено скоро 300.000 тестова, односно приближно шест милиона задатака.

Као што је раније најављено, и ове године листа жеља моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа, уз могућност за неограничени број измена и допуна до 6. јула, а родитељи ће 13. јула на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама.

Такође, и упис у средње школе моћи ће да се обави потпуно електронским путем коришћењем наведеног портала. Повезивањем са системом здравства први пут је омогућен и електронски упис и за све ученике који уписују профиле за које је потребан здравствени преглед, под условом да су га обавили до тренутка подношења електронске пријаве за упис.

У овај јединствен пројекат, који подразумева унапређење процеса реализације завршног испита и успостављање портала Моја средња школа, који грађанима омогућава низ електронских услуга за потпуни онлајн упис ученика у средњу школу, Влада Србије је са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, а уз подршку Канцеларије за информационе технологије и електронску управу до сада уложила више од 49 милиона динара.

На крају треба рећи да су објављени и  резултати завршног испита што се тиче школа у  општини Алексинац и да табела изгледа овако:

извор Влада Републике Србије