ЛЕГЕНДА О ЧУДОТВОРНОЈ ВОДИ ДОВОДИ МНОГЕ ВЕРНИКЕ У МАНАСТИР ЂУНИС(Извор: Србија Вести)

ЛЕГЕНДА О ЧУДОТВОРНОЈ ВОДИ ДОВОДИ МНОГЕ ВЕРНИКЕ У МАНАСТИР ЂУНИС(Извор: Србија Вести)

Извор: Србија Вести

Манастир Ђунис је женски манастир у нишкој епархији. Налази се у истоименом селу Ђунис, на подручју града Kрушевца.

Легенда о настанку манастира Ђуниса везана је за давно предање о појављивању Мајке Божје и извора свете воде на месту на коме ће касније сељани подићи манастир. Предање о чудотворној води манастира Ђунис потиче још из 1898. године. У њему се каже да се Богородица приказала тринаестогодишњој девојчици, пред којом се тада отворио извор. Мајка Божија га је благословила и прорекла да ће лечити болесне.
Мајка Божја казала је тада девојчици да пренесе сељанима да на том месту подигну цркву.

За овај догађај се брзо прочуло, па су многи болесни и невољни почели овде да долазе, где су се исцељивали.

По благослову светог владике Николаја Велимировића, епископа жичког, на овом месту подигнут је дрвени храм посвећен Покрову Пресвете Богородице, затим је започета изградња великог храма, који је због забране тадашњих власти 1985. године прекинута, да би била настављена 1993. године. Радови су у потпуности завршени 2001. године. Храм је у потпуности живописан, а у комплексу манастира подигнути су нови конаци и помоћне зграде. 1997. године порушена је дрвена Црква брвнара, а на њеном месту подигнута нова од чврстом материјала, која је освећена 1998. године, на стогодишњицу јављања Пресвете Богородице.

Сваке године, 14. октобра када се слави празник Покров Пресвете Богородице, у манастир Ђунис слије се и по неколико хиљада верника, који желе да присуствују бдењу и јутарњој литургији. Чудесна исцељења изворске воде манастира Ђунис начинила су право место ходочашћа. Мештани околних села препричавају да су многи непокретни, пошто су се напили воде са извора поред цркве, проходали, слепи прогледали, а неми проговорили.