ДАНАС ЈЕ СВЕТИ СТЕФАН, ПРВИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ СТЕФАН, ПРВИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК

Српска православна црква данас слави дан открића и преноса моштију Светог Стефана, првог великомученика. Kулт овог свеца је врло развијен у српском народу и подигнуто је преко 40 храмова са његовим именом.

Помен архиђакону Стефану црква даје четири пута годишње, а на данашњи дан се слави Пренос моштију светог Стефана – Свети Стефан летњи или Стефан Ветровити.

У нашем народу данашњи светац се назива Стефан Ветровити и поштује се да не би ветар одувао сено, сламу, а донео разне болести. Због тога веровање каже да се на данашњи дан треба чувати ветра.

Док неке породице прослављају овај дан као своју крсну славу, у другим крајевима се држе заветине и носе литије. Данас славе или преслављају своју манастирску славу Хопово, Липовац, Бањска, Kопорин, Лепенац, Сланци код Београда, манастир у Сомбору и други, као и бројне сеоске и градске цркве.

Свети Стефан је први од седморице ђакона (Стефан, Филип, Прохор, Никифор, Тимон, Пармен, Никола), служитеља, помагатеља, које су свети апостоли рукоположили, па се због тога и назива архиђакон Стефан – први међу ђаконима.

Kао проповедник у Јерусалиму изведен је из града и каменован до смрти, те се зато назива и Првомученик Стефан.