„ТО ЈЕ ТОМА“ ВЕЧЕРАС НА ЛЕТЊОЈ ПОЗОРНИЦИ У НИШУ (извор Нишке вести)

„ТО ЈЕ ТОМА“ ВЕЧЕРАС НА ЛЕТЊОЈ ПОЗОРНИЦИ У НИШУ (извор Нишке вести)

Фестивал глумачких остварења биће затворен нишком премијером дугометражног документарно-биографског филма са елементима игране реконструкције „То је Тома“ аутора Владимира Ристића и продуцента Оливера Пауновића, а који је рађен у копродукцији са Центром за културу и уметност из Алексинца.

Милош Паовић из Центра за културу и уметност у Алексинцу подсетио је да је у овом граду покренута манифестација „Сећање на Тому Здравковића“, како би се промовисало ово место, као место рођења Томе Здравковића.

„Kренули смо са музичком академијом на којој Томине песме певају и свирају сви, џезери, рокери, гудачки квартети. Знамо сви да је било дискутабилно да ли ће се те манифестације уопште и одавати у доба короне, па смо онда, како не би пропустили обележавање дана рођења овог истакнутог уметника, одлучили да снимимо филм. Уз огроман напор, огромну енергију и искуство Сити продукције успели смо да завршимо филм у којем смо добили сијасет нових информација, фотографија, нове необјављене музике“, рекао је Милош Паовић.

У филму су се нашли многи детаљи из Томиног живота које нисмо знали, а за то је заслужан новинар Никола Kанкараш који годинама уназад прикупља архивску грађу и води фб страну о овом истакнутом уметнику.

„Већ пуну деценију радим на истраживању биографије Томе Здравковића, која ће бити сублимирана у једној монографији која је тренутно у штампи. Моја помоћ у филму је била у томе што сам дао нове информације, податке, документарни материјал до којег сам ја долазио свих ових година истраживања. У мојој прикупљеној архиви су и песме које су изведене на Радио Београду у џез стилу који није био типичан Томи. Поменућу наравно и значај Ниша у Томиној каријери. У Нишкој Бањи је настала песма која је касније важила за прекретницу у његовој каријери „Циганка“.“, истакао је Никола Kанкараш.

Екипа која је радила на филму истиче да нису ни знали на самом почетку у какву се авантуру упуштају. Тешко се долазило до саговорника, али је овај тим пун ентузијазма то успео. Тако у филму говоре Томина удовица Гордана Здравковић, његов кум Зоран Kалезић, глумице Даница Максимовић и Тања Бошковић, Хасан Дудић, и многи други.

„Наш нишки глумац Александар Михаиловић у филму говори текстове у првом лицу једнине, као да је у једној врсти исповедаонице која заправо гради радњу и има једну линеарност од тренутка његовог рођења у Алексинцу до његове смрти на Војно-медицинској академији у Београду. Све речи изговорене у филму су аутентичне, Томине. Ја сам добио гомилу његових интервјуа из којих сам склапао причу.“, истакао је редитељ Владимир Ристић.

У филму ће публика моћи да чује и две нумере које никада нису објављене и нису биле емитоване.

„Мислим да је ово један од најбољих филмова који смо радили, али наравно, из године у годину учимо да будемо све бољи и бољи и након десет година могу слободно да кажем да ће овај филм имати своју будућност“, рекао је продуцент Оливер Пауновић и додао да је план продукције да у будућем периоду уради филмове и о Биљи Kрстић, Зорану Туту Живковићу, Жики Миленковићу.

Филм „То је Тома“ биће приказан вечерас као трећи гостујући филм. Пре овог филма биће приказан и кратки играни филм „Олга“ и такође кратки документарни филм „Министар, Бан, Перикле – Тиса Милосављевић“.