СВЕТСКИ ДАН СТАНОВНИШТВА, 11. ЈУЛ

СВЕТСКИ ДАН СТАНОВНИШТВА, 11. ЈУЛ

фото: Републички завод за статистику

Светски дан становништва, 11. јул, установљен је 1987. године када је светска популација достигла пет милијарди становника, како би се скренула пажња на актуелна питања и потребе људи.

У свету има 7,71 милијарда људи. Дневно се роди 383.857 беба, а умре 159.983 људи. Просечна старост је 30,9 година.

Највише становника, по реду, имају Kина, Индија, САД и Индонезија. Предвиђа се да ће до 2050. године готово трећина свог станивништва света живети у Kини и Индији.

Србија има 6,94 милиона становника. Дневно се роди њих 176, а умре 278. Просечна старост је 43,3 године. Србија има мање од седам милиона становника, а већи део популације чине старије особе.

Осим старења популације, велики демографски проблем Србије је унутрашња миграција младих из сеоских у урбане средине, посебно у Београд, а значајно је изражена и спољна миграција у иностранство.

 

Поводом 11. јула, Светског дана становништва Влада Ребублике Србије дала је следећу изјаву:

Влада Републике Србије одлучна је у намери да доноси и спроводи одлуке које ће утицати на превенцију негативних демографских кретања, и то кроз побољшање економске ситуације, мере подстицања рађања, јачање бриге о здрављу, репродуктивном здрављу и здравим стиловима живота, побољшање квалитета образовања, подршке жени, родитељству, породици, као и бриге о старима.У години у којој су Уједињене нације за тему којом ће се обележити овај дан одабрале „Планирање породице – оснаживање људи и развијање нација“ са циљем  да се укаже на значај сигурног и добровољног планирања породице, Влада Србије ће посебну пажњу усмерити на повећање нивоа знања о здрављу и репродуктивном здрављу, кроз системе образовања и здравља.

Министарство просвете и науке донело је одлуку да од наредне школске године ученици петог разреда основне школе ова знања стичу кроз нови предмет, физичко и здравствено васпитање.

Министарство здравља уложиће додатне напоре да кроз Институте за јавно здравље подиже ниво свести становништва о бризи о здрављу.

Кабинет министра задуженог за демографију и популациону политику ће кроз пилот пројекте који се спроводе у 15 општина, тестирати низ мера популационе политике од којих ће се, оне које покажу тренд да буду успешне уградити у законска решења.

Министри подсећају да се питање демографске будућности тиче сваког грађанина и да је покретање на боље могуће само ангажовањем свих  снага у друштву, од  Српске академије наука и уметности, експертске подршке, невладиног сектора, локалне самоуправе,  културе и медија.

извори: Републички завод за статистику и Влада Републике Србије