СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација 30. јул је установљен као светски дан борбе против трговине људима у циљу подизања свести о овом проблему у глобалној јавности.

Kанцеларија Уједињених нација за борбу против дроге и криминала (УНДОЦ) осмислила је акцију којом настоји да подстрекне људе да изразе не само солидарност са милионима жртава трговине људима, већ и да им пруже подршку која би им вратила оно што им је украдено – наду.

УНДОЦ је посвећен да покрене масовну активност на друштвеним мрежама користећи hashtag #igivehope који би требало да служи као опомена за друштво, али и што још битније као подршка за све оне које су преживели ситуацију трговине људима.

Трговина људима је глобалан проблем и један од најперфиднијих облика криминала на свету који утиче на живот милиона људи широм света и одузима им њихово достојанство.

Према постојећим анализама идентификованих случајева трговине људима, потенцијални трговци људима могу бити: партнери/чланови породице, макрои, власници јавних кућа и менаџери салона за масаже, посредници у налажењу послова, власници фабрика и корпорација, банде и криминалне мреже и остали.

Широки спектар криминалаца, укључујући макрое појединце, породичне организације, мале фирме, криминалне мреже и интернационалне криминалне организације могу бити трговци људима.

Жртве трговине људима могу бити жене, деца и мушкарци присиљени, преварени или наведени на проституцију, као и било који други облик рада или услуга, као што су рецимо раднице/и држани у кућама или на фармама присиљени да раде против своје воље.

Према подацима Уједињених нација око 600.000 жена, деце и мушкараца сваке године се нађе у ланцу трговине људима.

Борба против трговине људима није одговорност само органа власти.

Свако може да помогне решавању овог злочина тако што ће покренути мале, али значајне акције које пружају наду и помоћ.