ОДЛАЗАК РЦКА У ЛЕГЕНДУ

ОДЛАЗАК РЦКА У ЛЕГЕНДУ

У Нишу је, у 82. години, преминуо један од најбољих голмана са ових простора икада,  Миодраг Кнежевић Кнез, у Алексинцу познатији по надимку из младости – Рцко.

 

Кнежевић је вероватно фудбалер са најуспешнијом каријером од сви играча који су поникли у алексиначком Напретку, а поред легендарног  Драгослава Михаиловића Вампира, који је каријеру започео у алексиначком Делиграду, најуспешнији фудбалер из Алексинца свих времена.

Рођен је 22. августа 1940. године у Горњим Ступањима, код Александровца.

Пре фудбалске каријере, Рцко је био рукоментни голман и према сводочењу Алексинчана који су се у то време бавили спортом, да је наставио играње рукомета вероватно би постао један од најбољих рукометних голмана на свету.

Фудбалску каријеру је почео 1957. године у Напретку Алексинац, а три године касније постао голман Радничког Ниш, са којим је бранио гол на 595 утакмица.

На голу Радничког из Ниша бранио је на утакмицама са Вардаром, након којих је нишки тим први пут ушао у Прву лигу Југославије. Био је капитен тима од 1964. године, све до завршетка каријере, 1974. године. Током сезоне 1971/72 првенства Југославије бранио је на 14 првенствених утакмица за Партизан.

Одиграо је једну утакмицу за младу репрезентацију Југославије, 1965. године и две за „Б тим” Југославије (1964—1966). За најбољу селекцију Југославије бранио је 6. маја 1966. године против репрезентације Бугарске у Софији и против селекције Албаније у Тирани, 14. маја 1967. године.

Након пензионисања, дуго година био је секретар и директор Радничког из Ниша.