ЈЕДНА ФОТОГРАФИЈА 1000 ПРИЧА

ЈЕДНА ФОТОГРАФИЈА 1000 ПРИЧА

Овај детаљ је забележен средином осамдесетих година прошлог века, преко пута моста на Моравици, а на самом почетку главне улице, која је тада носила име Маршала Тита.

Поред табле са називом улице види се и саобраћајни знак за забрану саобраћаја кроз исту од 17 до 21 сат.

У том периоду је од моста до цркве био корзо. Један од најлепших у бившој СФРЈ. Данима када је била већа гужва, викендом или вашарима, корзо је био протегнут од моста до цркве, а осталим данима од баште до раскрснице код Дома културе (као и данашње шеталиште).

Разлог окупљања ове групе људи на фотографији је чисто пословне природе.

Наиме, тада су се поред Моравице окупљале рабаџије. Ту би паркирали своја превозна средства (коњске запреге или камионе) и чекали муштерије. Пошто је то био период масовне изградње приватних кућа или викендица, најчешће је био купован и претериван грађевински материјал. Све купљено је морало бити утоварено, истоварено, пренесено… Зато су се ту, близу превозника, окупљали и физички радници чекајући да их неко ангажује.

У централном делу ове фотографије је чувени Бранко Цветковић – Банис Папагај. Увек насмејана добрица из Палилуле која се није либила никаквог посла, али нажалост ни пића. Банис је касније био готово увек присутан на алексиначкој пијаци, где је за ситну надокнаду помагао продавцима да пренесу робу или је ноћу чувао.
Однела га је изузетно хладна зима 2012.

Данас на месту гвожђаре „Метал“  налази Супермаркет АС  а на месту Ангроколонијалове продавнице „Слога“, истоимена трговинска радња породице Живић.