„ГРАД НА МОРАВИЦИ” ЈЕ ЈОШ ЈЕДНОМ БИО ДОБАР ДОМАЋИН МЕЂУНАРОДНЕ СМОТРЕ ЧИТАЛИЋА (извор Alpress)

„ГРАД НА МОРАВИЦИ” ЈЕ ЈОШ ЈЕДНОМ БИО ДОБАР ДОМАЋИН МЕЂУНАРОДНЕ СМОТРЕ ЧИТАЛИЋА (извор Alpress)

Током викенда Алексинац је поново на кратко постао „Земља Читалића”, место окупљања просветних радника, ученика, песника и других поштовалаца ове манифестације.

У просторијама Основне школе „Вожд Карађорђе” која је ове године била домаћин одржано је републичко такмичење у вештини читања и разумевања прочитаног, а на платоу испред Дома културе одржано је централно обележавање овогодишње јубиларне 10. Међународне смотре читалаштва „Читалићи 2022”.

Програм песника почео је обраћањем председника Општине Алексинац, који је поздравио све госте пожелевши им добродошлицу у родни град Читалића. Окупљене на тргу забављали су познати кантаутор за децу Бранимир Бане Росић са својом „летећом гитаром”, Небојша Бобан Јовановић, глумац-луткар из Ниша и костимиране маскоте Мики и Мини Маус и глумац Милош Паовић као Бранислав Нушић. Овом приликом уручене су награде и захвалнице свим успешним учесницима ове манифестације.

Плато Дома културе красили су и занимљиви штандови које су приредили ученици са својим наставницима и учитељима, а тема овогодишњег излагања били су значајни јубилеји.

Гости Земље Читалића, који су се први пут нашли међу њима били су Јасминка Петровић, Бојан Љубеновић и Елизабета Георгијев, а после именованих дугогодишњих пријатеља овог пројекта Виолете Јовић, Власте Ценића, Гоце Тимотијевић, Милоја Радовића, Љиље Крстић и Светлане Биорац Матић, Душан Поп Ђурђев се придружио тиму.

Дружење је настављено пројекцијом филма „Лето кад сам научила да летим”, који је снимљен по роману Јасминке Петровић, што је поклон Удружења „Читалићи” гостима. Истовремено, координатори школских тимова имали су састанак са ауторкама пројекта „Читалићи”.

Дан је завршен свечаном доделом најуспешнијим учесницима овогодишњ смотре на Великој сцени Дома културе, где су награде уручивали познати песници.

У недељу, другог дана манифестације, у Основној школи „Вожд Карађорђе” одржана је Конференција „Читалићи у години јубилеја” којој је присуствовао велики број наставника, учитеља, библиотекара, писаца. Ова конференција је акредитована од стране Завода за унапређење образовања и васпитања (ЗУОВ).

 

Манифестација је традиционално затворена свечаним спуштањем завесе на платоу испред Дома културе.

Мало је школа чији колектив прихвата и предано организује било које такмичење, али колектив Основне школе „Вожд Карађорђе”, на челу са директорком и идејним творцем Читалића Мајом Радоман Цветићанин, био је на висини задатка не само као домаћин републичког такмичења у вештини читања, већ и као домаћин делегацијама које су у ова два дана боравиле у „граду на Моравици” из скоро 80 школа из наше земље и гостију из Републике Српске.

ALPRESS