ДВА ВЕКА СВЕТИЊЕ У ТРЊАНУ (извор Алпрес)

ДВА ВЕКА СВЕТИЊЕ У ТРЊАНУ (извор Алпрес)

Једна од најстаријих цркава на територији наше општине јесте храм Свете Петке у Трњану који ове године бележи 200 година од изградње, односно 1822. године је храм обновљен на рушевинама, тачније на темељима старог храма.

Јереј Југослав Ћурчић (фото из архиве)

− То знамо из једног црквеног пописа који је објавио кнез Милош, у коме је он пописао све храмове и све свештенике који су били у тим храмовима и сва имања тих храмова. Тај попис је обављен лета и јесени 1836. године, а у њему пише заправо да је тадашњи свештеник те цркве Свете Петке дао податак да је црква обновљена на темељима 1822. године по одобрењу лесковачког везира за владе турака − рекао је јереј Југослав Ћурчић, парох Трњански.

Ферман који су тада Турци издали издат је са њиховим планом да они одобровоље народ који тада није био још увек у тадашњој Србији, него је био под турском влашћу на левој обали Мораве. Прота Милоје Живковић је заслужан највише за то, а са њима и мештани околних села који су потписали тај захтев и добили одобрење да би саградили храм.

− Дуго времена је трњаски храм био једина црква у моравском крају и сва села, 14 села, у околини припадало је тој цркви. Сама црква имала је три пароха у својој црквеној општини, тако да су они опслуживали цео крај који је припадао околини саме цркве, то је заправо цела лева обала Мораве и сва подјастребачка села у околини цркве − додаје Јереј Ћурчић.

Поводом обележавања два века овог храма, уочи празника Свете Петке, у недељу биће уприличена прослава.

Програм прославе, наравно уз молитву, почеће 7. августа са дочеком Епископа нишког господина Арсенија, који ће служити свечано вечерње богослужење у 19 часова.

Након тога, од 20 сати, на платоу испред храма наступаће Академски хор „Константин”, ансамбл Културно- уметничког друштва „Небојша Петровић Џаја” из Трњана, а појац ће бити Наташа Николић.

Иначе, на овај празник посетиоце ће порта и парохијски дом дочекати у новом руху. Залагањем парохијана реновиран је парохијски дом, а порта је добила нови мобилијар који је намењен пре свега најмлађима.