БЕЗБЕДНОСТ НАЈМЛАЂИХ: СВЕТЛООДБОЈНИ ПРСЛУК ОБАВЕЗАН, ЗАБРАЊЕНА ВОЖЊА НА ТРАКТОРУ (извор Алпрес)

БЕЗБЕДНОСТ НАЈМЛАЂИХ: СВЕТЛООДБОЈНИ ПРСЛУК ОБАВЕЗАН, ЗАБРАЊЕНА ВОЖЊА НА ТРАКТОРУ (извор Алпрес)

Едукација најмлађих, када је у питању саобраћај, веома је значајна, па је разумљиво зашто Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац том сегменту поклања посебну пажњу. У алексиначким основним школама стручна лица ђацима првацима и практично показују одређене радње које су важне за њих док се крећу од школе до куће и обрнуто.

Подела прслука у Основној школи “Вожд Карађорђе”

Предавач Душан Радосављевић, из Академије струковних студија Ниш, нам објашњава да прваке упознају са проблемима на које наилазе приликом свакодневног учествовања у саобраћају, на тротоару, приликом преласка улице, на пешачком прелазу, коришћењем јавног превоза, односно када користе аутобусе, било да долазе у школу или за предстојеће екскурзије, односно излете који су најављени.

Радосављевић посебно указује колико је значајно да малишани користе светлоодбојне прслуке када се крећу улицом, тротоаром и путем.

− Три школе, које смо обишли, имају наставу у поподневним сатима. То значи да ће већ у октобру да се настава завршава у вечерњим сатима. Повратак кући биће када је мрак и тада је важно да користе светлоодбојни прслук, односно да на себи имају катадиоптер који ће омогућити да их возачи боље виде. Акценат је, као што смо већ рекли, стављен на томе да ђаци приликом доласка и повратка из школе користе светлоодбојне прслуке − каже наш саговорник.

Такође, веома је битна и безбедност деце која се превозе трактором, нарочито на сеоском подручју. Она, како нам објашњава овај стручњак, не смеју да се превозе на трактору, већ да је једино дозвољено да се превозе у приколици и нарочито је наглашено коришћење светлосних прслука, односно колико је важно да буду уочљиви.

Прслуке који се деле првацима и едукацију обезбедио је локални Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац, а у наредном периоду се очекује подела веома популарног Пажљиковог буквара.

Подела прслука у Основној школи “Љупче Николић”