OSVEĆENJE ZASTAVE PEVAČKOG DRUŠTVA „ŠUMATOVAC“

OSVEĆENJE ZASTAVE PEVAČKOG DRUŠTVA „ŠUMATOVAC“

Pevačka družina „Šumatovac“ iz Aleksinca je 24. septembra 1895. godine osveštala svoju zastavu što je bio povod za okupljanje velikog broja gostiju.

 Na osvećenje zastave pozvana su sva pevačka društva iz Kraljevine Srbije i pevačko društvo iz Pančeva (prvo pevačko društvo kod Srba osnovano 1838. godine).

Osvećenje zastave izvršio je kum Filip la Renotijer od Ferari koji je za tu svečanost doputovao iz Francuske.

Fotograf: Mileta Ž. Rajković

Osvećenje je izvršeno u aleksinačkoj crkvi uz činodejstvo niškog episkopa i većeg broja sveštenika uz sudelovanje muškog hora „Šumatovac“ i mešovitog hora „Branko“ iz Niša.

U podne su Aleksinačka opština i pevačko društvo „Šumatovac“ priredili ručak u čast kuma Filipa la Renotijera od Ferari na kome je bio veliki broj gostiju.

Zajednički snimak članova hora „Šumatovac“ iz Aleksinca, hora „Branko“ i Vojnog orkestra iz Niša pred kafanom „Makedonija“ u Aleksincu, na dan osvećenja zastave. Na fotografiji se vide dve zastave: zastava hora „Branko“(prva s leva) i zastava hora „Šumatovac“.

Uveče je priređen koncert na kome je nastupao muški hor „Šumatovac“, mešoviti hor „Branko“ i Vojni orkestar iz Niša.

Predsednik pevačkog društva „Šumatovac“ 1895. godine bio je Dimitrije Grabenarović, advokat.

 Treba dodati da je pevačka družina „Šumatovac“ osnovana  u Aleksincu 2. februara 1887. godine, na Sretenje. Osnovana je kao muško pevačko društvo koje je kasnije postalo mešovito.

iz knjige „Aleksinac za nezaborav“ Miodraga Spirića i Hadži Miodraga Miladinovića