ОСВЕЋЕЊЕ ЗАСТАВЕ ПЕВАЧКОГ ДРУШТВА „ШУМАТОВАЦ“

ОСВЕЋЕЊЕ ЗАСТАВЕ ПЕВАЧКОГ ДРУШТВА „ШУМАТОВАЦ“

Певачка дружина „Шуматовац“ из Алексинца је 24. септембра 1895. године освештала своју заставу што је био повод за окупљање великог броја гостију.

 На освећење заставе позвана су сва певачка друштва из Краљевине Србије и певачко друштво из Панчева (прво певачко друштво код Срба основано 1838. године).

Освећење заставе извршио је кум Филип ла Ренотијер од Ферари који је за ту свечаност допутовао из Француске.

Фотограф: Милета Ж. Рајковић

Освећење је извршено у алексиначкој цркви уз чинодејство нишког епископа и већег броја свештеника уз суделовање мушког хора „Шуматовац“ и мешовитог хора „Бранко“ из Ниша.

У подне су Алексиначка општина и певачко друштво „Шуматовац“ приредили ручак у част кума Филипа ла Ренотијера од Ферари на коме је био велики број гостију.

Заједнички снимак чланова хора „Шуматовац“ из Алексинца, хора „Бранко“ и Војног оркестра из Ниша пред кафаном „Македонија“ у Алексинцу, на дан освећења заставе. На фотографији се виде две заставе: застава хора „Бранко“(прва с лева) и застава хора „Шуматовац“.

Увече је приређен концерт на коме је наступао мушки хор „Шуматовац“, мешовити хор „Бранко“ и Војни оркестар из Ниша.

Председник певачког друштва „Шуматовац“ 1895. године био је Димитрије Грабенаровић, адвокат.

 Треба додати да је певачка дружина „Шуматовац“ основана  у Алексинцу 2. фебруара 1887. године, на Сретење. Основана је као мушко певачко друштво које је касније постало мешовито.

из књиге „Алексинац за незаборав“ Миодрага Спирића и Хаџи Миодрага Миладиновића