ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ: БОЉИ ДАНИ ЗА АЛЕКСИНАЦ, НАЈАВЉЕНИ ВЕЛИКИ ПРОЈЕКТИ (извор Алпрес)

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ: БОЉИ ДАНИ ЗА АЛЕКСИНАЦ, НАЈАВЉЕНИ ВЕЛИКИ ПРОЈЕКТИ (извор Алпрес)

Тродневним активностима обележен је Дан општине Алексинац. Централна дешавања одвијала су се јуче, у недељу, када је један део центра града био испуњен излагачима и знатижељним посетиоцима.

Већ у преподневним сатима у парку испред зграде Трезора одвијала се Манифестација „Вредне рукеˮ док су преко пута, на платоу испред Дома културе, наступале фолклорне групе. У делу улица Момчила Поповића и Књаза Милоша била је организована „Смотра механизацијеˮ комуналних предузећа и Добровољног ватрогасног друштва „Алексинацˮ. За то време у сали Дома омладине је била поставка фотографија „Алексинац – некад и садˮ.

Тачно у подне почела је Свечана академија и у пригодном програму за грађане и госте учествовали су глумци Катарина Орландић и Бојан Вељовић, Алексиначки мешовити хор „Шуматовацˮ и Алексиначки градски оркестар.

Међу званицама и гостима били су министар без портфеља Новица Тончев, задужен за развој недовољно развијених општина, Чедомир Ракић, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе, Верица Лазић, саветница за здравље и социјална питања, у Кабинету председника Републике, Саша Ђорђевић, саветник у Кабинету за развој недовољно развијених општина, Александар Богићевић, помоћник министра Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Дијана Ђорђевић, сарадница Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Зоран Димитријевић, државни секретар Министарства привреде.

Гости Алексинца су и представници грчког Еанија из општине Козани, као и Македонског Брода, словеначке локалне самоуправе Загорје об Сави и Билећа из Републике Српске. Обраћајући се присутнима председник општине Алексинац Далибор Радичевић је као један од успеха локалне самоуправе у претходном периоду истакао смањење броја незапослених на испод пет хиљада особа.

‒ Општина Алексинац се труди да не заостаје за Републиком Србијом и да развој општине иде у свим оним правцима као што то раде и наши представници из Републике Србије и председник Републике Србије, коме овом приликом честитам нови мандат ‒ казао је он.

Председник Радичевић је изразио наду да долазе бољи дани за општину Алексинац и најавио неколико значајних пројеката који ће се у будућности реализовати у сарадњи са републичким институцијама. То су градња Опште болнице, значајне установе за овдашње три општине и изграња у оквиру акције „Чистија Србијаˮ 67 километара канализационе мреже на подручју општине Алексинац.

Поводом Дана општине, 5. јуна, Скупштина општине традиционално је доделила јавна признања. Највеће општинско признање Плакета ове године припала је Предшколској установи „Ланеˮ и Националној служби за запошљавање филијали Ниш. Награда за постигнуте резултате додељена је Милошу Новковићу, пољопривреднику из Гредетина и Лени Стефановић, ученици из Алексинца. Они су награђени за остварене успехе у областима којима се баве. Похвалом су награђени Марко Терзић, професор физичке културе, Зоран Стевановић и Милан Петровић, професори историје.

    
DSC 3487

У име награђених обратила се заменица директора НСЗ – филијала Ниш Вања Стојковић, која је истакла успешну сарадњу са алексиначком самоуправом и презентовала неке податке који указују постигнуте резултате.

‒ Што се тиче развоја привреде и самог приватног сектора говори чињеница да сада у општини Алексинац има преко 1400 послодаваца, а да је број незапослених лица пао на испод 5000, тачније 4900, што је можда када овако кажем чудан број. Али је значајан зато што је за преко 6000 мањи у односу на исти период 2014. године ‒ казала је она.

Свечани дан је завршен вечерњом представом Градског позоришта „Театар 91ˮ који су извели комад „Тетка од милион долараˮ и концертом на Стадиону за мале спортове нишке групе „Галијаˮ.

 

 

 

 

АЛПРЕС