Месец дана од несреће у руднику „Соко“, још нема нових информација из Тужилаштва(извор Јужне вести)

Месец дана од несреће у руднику „Соко“, још нема нових информација из Тужилаштва(извор Јужне вести)

извор Јужне вести

фото: ЈВ / Вања Kесер

Од несреће у руднику мрког угља „Соко“ код Сокобање, у којој је настрадало осам рудара, прошло је месец дана, а узрок још није утврђен. Из Основног тужилаштва у Алексинцу наводе да још нема нових информација о предмету и да ће се огласити када их буде било.

Осам рудара је погинуло, а повређен 21 када се 1. априла обрушуио део јаме рудника мрког угља Соко, а из Министарства су тада навели да је тровање метаном узрок смрти преминулих рудара.

Да су вештаци прегледали јаму тог рудника, као и да очекују да ће у наредном периоду знати како је дошло до несреће последњи су подаци које је алексиначко Основно тужилаштво објавило две недеље након несреће, а нових информација, како кажу, још нема.

Kада буде нешто ново стигло у предмету, Тужилаштво ће да се огласи – наводе из Основног тужилаштва.

Подсетимо, због погибије рудара у општинама Алексинац, Сокобања и Трговиште је 2. април био проглашен за Дан жалости. Запослени у том руднику су недавно навели да су остали без одговора на многа питања, а рудар Милан Стојановић је истакао да су радници уплашени и да размишљају о отказу.

Рудник Соко код сокобањског села Читлук је од отварања задесило неколико несрећа, а највећа се догодила 16. јануара 1998. године када је у јакој експлозији погинуло 29 рудара, а 27 повређено.