БУЏЕТ ОПШТИНЕ У ПРВИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ (извор Алпрес)

БУЏЕТ ОПШТИНЕ У ПРВИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ (извор Алпрес)

Остварење Буџета општине Алексинац у првој половини ове године је била једна од тачака јучерашње седнице Општинског већа које је подржало Извештај у коме се констатује да је у општинској каси приходовано скоро 761.000.000 динара или преко 40 одсто годишњег плана.

Од трансфера са републичког нивоа стигло је скоро 288.000.000, али у структури прихода најзначајније место припада порезу на доходак, добит и капиталне добитке са приходом од око 338.000.000 динара, или са остварењем од око 48 одсто годишњег плана. На појединим позицијама су и премашена очекивања. Тако су примања од продаје непокретности реализована са непуних 84 одсто од годишњег плана, док су приходи од новчаних казни за прекршаје у саобраћају око 5,3 милиона или приближно 65 одсто планираних средстава.

У истом извештајном периоду, од почетка године до краја јуна, расходи су били мањи, односно близу 666.000.000 динара или нешто више од 35 одсто годишњег плана.

У изјави за портал Алпрес Далибор Радичевић, председник општине и најодговорнији за општинску касу је стање у Буџету оценио као очекиваним и добро планираним.

‒ Као и сваке године општина Алексинац се труди да реално планира свој буџет, да немамо неке жеље које нису изводљиве у стварности. Тако да пуњење буџета у првих шест месеци иде планираном динамиком и ми очекујемо да до краја године имамо извршење од 100 посто, односно пуњење буџета од 100 посто. Што је опет доказ да смо и ове године прилично реално планирали буџет. Са друге стране, треба прокоментарисати и само извршење буџета. Послови које смо планирали у овој години, капиталне инвестиције, као и редовни послови иду неким својим током, тако да ће и извршење буџета бити остварено у потпуности ‒ каже наш саговорник.

Из праксе је познато да у другој половини године буџет више приходује, али се и празни. О шестомесечном Извештају о стању општинског Буџета изјасниће се и одборници на наредној седници општинског парламента.