ВРАЋАЊЕ ПРИРОДИ УЗ ВЕЛИКУ РАДОСТ СВИХ

ВРАЋАЊЕ ПРИРОДИ УЗ ВЕЛИКУ РАДОСТ СВИХ

Јуче су ученици и наставници ОШ ,,Вожд Карађорђе“ излетом на Фазанерију, оживели ово некада омиљено излетиште Алексинчана, али и традицију фазанеријских школских кросева после више од 20 година.

Око 300 ученика матичне школе у Алексинцу и двадесетак ученика издвојеног одељења у Глоговици по најављеном плану „Фазанерија – Дан без мобилних телефона“, уз подршку саобраћајне полиције ПС Алексинац, кренули су путем поред Старог и Новог гробља до Фазанерије.

У организацију Вождовог излета укључиле су се све градске службе од Општинске управе преко Комуналног предузећа до подршке Водовода, Црвеног крста, Полицијске станице, Дома здравља те је ђаке и наставнике Фазанерија дочекала покошена, прочишћена, испрскана од крпеља и других сличних инсеката.

Деца су током једног потпуно испуњеног дана научила пуно: шта је леја, џомба, где је Паниче, а где Шуматовац, разлику између пашњака, ливаде, видели њиву, шуму, богатство храстовог шумарка. Ученици су певали, играли, трчали, надметали се у играма без граница са неколико дисциплина: ношење лоптице у кашици, скакање у џаку, тимско ношење лопте, вуча конопца.

У ревијалном такмичењу ђацима наставници нису допустили да победе у окршају вуче конопца – наставници: осмаци 1:0. И из овог пораза ће вероватно бити животне поуке. На крају, срећни и уморни, сви су понели неку лепу мисао кући – наставници да су им деца и колеге дивни, деца да је ово био један одличан дан, а град поносан на нови живот излетишта пола сата од центра града.