POČINJE TAKMIČARSKI DEO „MIHOLJSKIH SUSRETA SELA”(Alpres)

POČINJE TAKMIČARSKI DEO „MIHOLJSKIH SUSRETA SELA”(Alpres)

Posle revijalnog otvaranja početkom ovog meseca u Trnjanu, u petak 1. septembra, počinje takmičarski deo ovogodišnje manifestacije „Miholjski susreti sela”.

„Miholjski susreti” u našoj opštini, sada već tradicionalna manifestacija, treću godinu zaredom kreću od Glogovice za gde je zakazan prvi takmičarski deo. Kulturno-umetnički program počinje u 19 časova i 30 minuta što nam je i potvrdila Lidija Rakonjac, urednik programa Centra za kulturu i umetnost koja je zadužena za kulturno stvaralaštvo na selu.

− U takmičarskom delu će nastupiti Kulturno-umetničko društvo „Biser” iz Draževca, a njima će se prvi put revijalno predstaviti Udruženje žena „Biserke” iz Draževca. Naši stalni saradnici, naše divne žene UG „Radinost” iz Aleksinca imaće svoju izložbu tradicionalne trpeze i ručnih radova, svega onoga što smo viđali i ranijih godina. Revijalno KUD „Stojan Živković Stole” iz Trnjana imaće i svoje dve tačke. Tim tačkama se oni nama lagano pridružuju na Miholjskim susretima, pa ih sledeće godine očekujemo kao i takmičare − najavila je Lidija Rakonjac.

Ove godine primetno je povećanje broja učesnika na manifestaciji, odnosno svoja umeća prikazaće 6 kulturno-umetničkih društava, a ostalo su udruženja sa raznih strana.

− Broj udruženja se značajno povećao što znači da smo na terenu, da radimo, da ona sela koja ranije nisu imali KUD-ove, ili su ih imali pa su oni privremeno stali sa radom sada se ponovo vraćaju, niču neka nova udruženja. Naša misija ovim Miholjskim susretima je zaista ispunjena − dodaje Rakonjac.

Nakon Glogovice, predviđeno je da susreti budu održani i u Bradarcu, Loćiki, na Aleksinačkom Rudniku i Trnjanu, a završna smotra planirana je za početak oktobra u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu.

Inače, ova manifestacija obuhvata aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo sela, cilj ove manifestacije je bogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno-istorijskog nasleđa, a sprovodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu i Opštine Aleksinac.

Naslovna fotografija: Ilustracija (Izvor: Arhiva Alpres).

izvor ALPRES