MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Obeležavanje ovog datuma pokrenula je Generalna skupština UN, sa ciljem da obrazovne institucije i šira javnost vide toleranciju kao osnovni element društva.

Do početka obeležavanja ovog datuma je došlo nakon što su Ujedinjene nacije proglasile 1995. godinu kao godinu tolerancije.
Unesko je 1995. godine kreirao Deklaraciju o principima tolerancije. Da bi se podstakla činjenica da je tolerancija univerzalno ljudsko pravo, Međunarodni dan tolerancije podstiče otvorenost i slušanje. U osnovi, Deklaracija iz 1995. iznosi ideju da „tolerancija“ nije ništa drugo do „prihvatanje, poštovanje i uvažavanje“ različitih ljudi.
Nenasilje i tolerancija su ključ za miran suživot. Promovisanje prakse poštovanja prava i slobode drugih kao i edukacija ljudi o štetnim efektima netolerancije, predstavljaju srž ove globalne inicijative.
Međunarodni dan tolerancije obeležava se svakog 16. novembra u cilju širenja tolerancije i podizanja svesti o bilo kakvoj netoleranciji koja još uvek preovladava u svetu.
UNESKO je stvorio nagradu za odavanje priznanja onima koji su postigli velika dostignuća u promovisanju duha tolerancije ili nenasilja u oblastima kao što su nauka, kultura i umetnost. Nagrada UNESKO-Madandžit Sing i UNESKO-ov Međunarodni dan tolerancije priznaju da je tolerancija univerzalno ljudsko pravo.