ИЗВЕШТАЈ О УЗРОКУ НЕСРЕЋЕ У РУДНИКУ „СОКО“ ПОСТОЈИ, ЈОШ НИЈЕ ЈАВАН И ТУМАЧЕ ГА ВЕШТАЦИ (извор Јужне вести)

ИЗВЕШТАЈ О УЗРОКУ НЕСРЕЋЕ У РУДНИКУ „СОКО“ ПОСТОЈИ, ЈОШ НИЈЕ ЈАВАН И ТУМАЧЕ ГА ВЕШТАЦИ (извор Јужне вести)

Kако је дошло до несреће у руднику мрког угља „Соко“ код Сокобање, у којој је пре скоро два месеца настрадало осам рудара, показује извештај стручне комисије. Из Основног тужилаштва у Алексинцу наводе да су прибавили тај документ, али да не могу да објаве његову садржину због несметаног вођења предистражног поступка.

Осам рудара је погинуло, а повређен 21 када се 1. априла обрушио део јаме рудника мрког угља Соко, а шта је изазвало несрећу требало би да покаже извештај Министарства рударства и енергетике, Сектора за инспекцијски надзор, Одељења геолошке и рударске инспекције у Београду и Републичког рударског инспектора Зорице Вукадиновић.

Основно јавно тужилаштво у Алексинцу обавештава јавност да је у односу на претходно саопштење, у међувремену прибављен Извештај стручне комисије о узроку рударске несреће у јами рудника угља „Соко“ – пише на сајту Тужилаштва.

Додају да у овој фази поступка, а због несметаног вођења предистражног поступка, не могу да се изјашњавају о садржини прибављеног извештаја републичког рударског инспектора.

Будући да је исти достављен Универзитету у Београду, Рударско геолошком факултету, где је у току анализа прибављених података на основу којих ће Kомисија вештака сачинити налаз и мишљење о тачном узроку настанка несреће – наводе из Тужилаштва.

Подсетимо, запослени у том руднику су недавно навели да су остали без одговора на многа питања, а рудар Милан Стојановић је истакао да су радници уплашени и да размишљају о отказу.

Из организације „Три тачке“ су навели да веч 50 дана нема одговора о узроцима и одговорнима за трагедију у руднику „Соко“.

Рудник Соко код сокобањског села Читлук је од отварања задесило неколико несрећа, а највећа се догодила 16. јануара 1998. године када је у јакој експлозији погинуло 29 рудара, а 27 повређено.

ЈУЖНЕ ВЕСТИ