БАЊЕ НАЈПОПУЛАРНИЈЕ ДЕСТИНАЦИЈЕ ЗА ОДМОР У СРБИЈИ УЗ ВАУЧЕРЕ

БАЊЕ НАЈПОПУЛАРНИЈЕ ДЕСТИНАЦИЈЕ ЗА ОДМОР У СРБИЈИ УЗ ВАУЧЕРЕ

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић изјавила је да туристички промет указује на то да наши грађани, али и страни туристи све више посећују бање у Србији.

Матић је навела да су Сокобања, Врњачка Бања, Горња Трепча, Сијаринска бања, Пролом бања и Луковска бања најтраженије дестинације код домаћих туриста када користе туристичке ваучере за одмор у Србији.

Она је навела податак да је током првих шест месеци ове године у бањама у Србији забележено укупно 268.615 долазака, што је за 35,4 одсто више у односу на исти период 2021. године.

Министарка је указала на то да је бање Србије током првих шест месеци 2022. године посетило 230.011 домаћих туриста, што је раст од 27,7 одсто у односу на исти период прошле године, као и 38.604 страна туриста, што је више за 112 одсто у односу на 2021. годину.

У бањама је број ноћења туриста од јануара до краја јуна ове године износио 1.001.063, што је раст од 26,5 одсто у односу на исти период 2021. године, прецизирала је Матић и додала да су код домаћих туриста регистрована 847.182 ноћењa (раст од 29,6 одсто), а код страних 153.881 ноћење (раст од 78,7 одсто).

Према њеним речима, привлачење страних туриста је приоритет у развоју бања и климатских места као лечилишних и туристичко-рекреативних дестинација, а један од основних предуслова за то је унапређење саобраћајне и комуналне инфраструктуре, као и изградња савремених спа и велнес центара.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација прошле године је уложило 123 милиона динара у инфраструктурне пројекте, као и 10 милиона динара у пројекте едукације, промоције и подршку манифестацијама у бањама, као у један од начина да се унапреди квалитет и разноврсност бањских понуда и достигне стандард бања из региона, додала је она.

извор Министарство трговине, туризма и телекомуникација