17. МАЈ – СВЕТСКИ ДАН ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА

17. МАЈ – СВЕТСКИ ДАН ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА

Светски дан телекомуникација и информационог друштва (WTISD) обележава се од 1969. године, сваког  17. маја, на годишњицу потписивања прве међународне телеграфске конвенције 1865. године у Паризу, односно на дан формирања Међународне уније за телекомуникације (ITU).

Циљ обележавања Светског дана телекомуникација и информационог друштва је да помогне подизању свести о томе да употреба интернета и информационих и комуникационих технологија може допринети развоју друштава и економија, као и превазилажењу дигиталног јаза. Србија је једна од најстаријих чланица ITU, с обзиром на то да је постала члан ове организације само 40 дана после њеног оснивања, односно знатно пре многих развијених земаља.

Треба напоменути да телекомуникације представљају свакодневницу сваког појединца, и да су у последњих 20 година потпуно промениле свет, као ни једна технологија до сада.

Информационо- комуникационе технологије су посебно дошле до изражаја у време пандемије када су помогле људима и у изолацији омогућиле да раде од куће, да остану у контакту са својим ближњима, да купују онлајн и добијају правовремене информације.