VAŠAR PONOVO TRI DANA (izvor Alpres)

VAŠAR PONOVO TRI DANA (izvor Alpres)

Miris prženih krofnica i šećerne vune, glasna muzika sa ringišpila na staroj autobuskoj stanici i tiskanje naroda izmeću tezgi u ulici pored Moravice, sve je to ono što očekuje posetioce Aleksinca u naredna tri dana.

Iako je održavan na raznim lokacijama decenijama unazad, trodnevni Petrovdanski vašar ove godine, posle pauze i skraćivanja na jedan dan, okupiće meštane naše opštine na jednom mestu. Vašardžije će se i ove godine tokom tri dana vašara ponovo pogađati oko cena razne ponuđene robe koja se sa vremenom menja. Nekada su to bili pretežno manufakturni proizvodi, a sada se pored uvezene garderobe u ponudi može naći i bela tehnika, ali većinom polovna.

Iako je ovo Petrovdanski vašar, jer počinje danas 12. jula, na Petrovdan, uvek se sticao utisak da poslednjeg, trećeg dana ima najviše naroda. Razlog tome je najverovatnije jek žetve sredinom jula, a u narodu se veruje nije greh žeti na Petrovdan iako je crveno slovo, ali zato trećeg dana ne treba ništa raditi jer se 14. jula padaju Sveti Vrači, odnosno Sveti mučenici i besrebrenici Kozma i Damjan. Za njih se veruje da su od Boga dobili dar da leče ljude, a kako su ga dobili besplatno, oni ljudima nisu naplaćivali lečenje, zbog čega se kaže da su bili i besrebrenici, što nažalost ne bismo mogli reći za sve njihove današnje sledbenike.

Doduše, retko koje godine vašardžije nije rasteralo poslepodnevno nevreme, koje meteorolozi za danas i sutra ne predviđaju, ali kiša tada nije smetala mladima da se sastaju za vreme vašara. Dugo su vašari i sabori bili jedina mesta na kojima su navodadžije zakazivale „gledanje” iliti upoznavanje parovima koji će se najesen uzeti, ukoliko se porodice dogovore oko miraza. Međutim, bilo je i onih koji su se upoznavali na svoju ruku, pa je tako važilo za Petrovdanski vašar, prvi dan „gledanje”, drugi „dogovaranje”, a treći „beganje”.

Prema nekim podacima, panađuri ili vašari su se u aleksinačkom kraju ustanovili još davne 1839, najpre u Deligradu. U Aleksincu je prvi vašar i to trodnevni održan 1865. godine, 29. i 30. juna i 1. jula po starom kalendaru. Održavani su u Paliluli, a po njima je mesto i danas zadržalo naziv Vašarište. Krajem prošlog veka vašar je u Aleksincu održavan u glavnoj ulici, poslednjih godina tezge i vašarska roba sele se u ulice pored i ispod Zelene pijace, a od 2019 godine vašar se održava na drugom kraju, u ulici iza stadiona.

Paralelno sa Petrovdanskim vašarom u Aleksincu se održava i manifestacija „Na Moravi vodenica stara”.