ЗВАНИЧНО: ПРЕТЊЕ У АЛЕКСИНАЧКИМ ОСНОВНИМ ШКОЛАМА БИЛЕ ЛАЖНЕ (извор Alpress)

ЗВАНИЧНО: ПРЕТЊЕ У АЛЕКСИНАЧКИМ ОСНОВНИМ ШКОЛАМА БИЛЕ ЛАЖНЕ (извор Alpress)

Након полицијског прегледа просторија основних школа на подручју општине Алексинац може се рећи да је јутрошња претећа порука упућена овим установама била лажна. Према званичним информацијама из Основног јавног тужилаштва у Алексинцу јутрос је на мејлове десет основних школа у граду и у сеоским срединама стигла дојава која се могла протумачити као опасност за ученике, просветне раднике, као и све оне који су у близини тих школа. Након прегледа на терену установљено је да ни у једном случају није пронађена експлозивна или друга направа.

Основно јавно тужилаштво је ово дело окарактерисало као изазивање панике и нереда и предузимају се конкретне мере у чему учествује Одељење за високотехнолошки криминал при Републичком јавном тужилаштву Србије.

Наша редакција је контактирала неколико директора основних школа који су нам потврдили да није било панике приликом јутрошњих дојава, јер су од надлежног министарства, односно управе обавештени о таквим могућностима и наређено им је да израде план напуштања објекта.

Директорка Основне школе „Вожд Карађорђеˮ у Алексинцу Маја Радоман Цветићанин нам је казала да већина ученика још није били стигла у школу када су сазнали за дојаву и да су одмах преузете активности да се деца врате кући. Просветни радници ове школе су се организовали и контактирали родитеље како би проверили да ли су деца безбедно стигла кући. Настава је од тада одржавана онлајн. Слично је било и у другим школским установама.

За сада немамо званичне податке да ли ће се од понедељка настава поново одвијати у школским клупама.

ALPRESS