Из архиве – Путевима образовања

Из архиве – Путевима образовања

видео: Репортажа АЛТ телевизије из 2005. године

Петог јуна 2005. године, малишани ОШ „Вожд Карађорђе“ у Алексинцу, ученици веронауке, посетили су три манастира у околини Пирота у оквиру једнодневне екскурзије. На овом својеврсном часу упознали су се са манастирима: Темска, Суково и Поганово.

https://eparhijaniska.rs/manastiri/manastir-temska

Двадесетак километара од Пирота, на путу ка Књажевцу, на левој обали реке Темштице у селу Темска, налази се манастир светог великомученика Георгија. Манастир је добио име пo средњевековном граду- тврђави Темац, који се налазио у држави деспота Стефана Лазаревића. Манастир је подигнут на темељима старијег храма из XI века, а задужбина је породице Дејановић из XIV века. Манастир је преправљан, дограђиван и живописан у више наврата.

 

https://manastirsukovo.eparhijaniska.rs/

Манастир Суково се налази 18 km источно од Пирота код села Сукова, на десној обали реке Јерме. Налази се у подножју брда званог „Царев камен“. Припада Епархији нишкој Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја. Пре рата је био мушки, а сада је женски манастир.

https://eparhijaniska.rs/manastiri/manastir-poganovo

На левој обали реке Јерме, недалеко од села Поганово, налази се манастир посвећен светом Јовану Богослову. Народна традиција постанак овог манастира везује за светог цара Константина и његову мајку Јелену. Прота Теодор Титов помиње стари запис на пергаменту, према коме су Срби подигли овај манастир пре 1130. године, а на Проскомидији је насликана једна стара икона, на којој су уписана имена српских владара из најстаријих времена.   Због саме локације манастира и тешке приступачности, манастир никада није пустошен. До 1927. године, није постојао ни један проходни пут до манастира, јер је кањон реке Јерме у потпуности био непроходан. Захваљујући овоме, манастир је у потпуности задржао аутентичан изглед. 1876. године, манастир је доживео велику обнову, када је испред улазних врата храма дозидан трем.

видео: Репортажа АЛТ телевизије из 2005. године

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *