ВЕЛИКЕ ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ

ВЕЛИКЕ ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ

У току су велике припреме за малу матуру и одговорни кажу да су људи који састављају тестове имали обзира према свему што се овој генерацији дешавало у претходном периоду.

Први су школске клупе напустили матуранти гимназијалци, 27. маја, 3. јуна ученици завршних година средњих стручних школа. Још само два дана су остала до краја школске године за осмаке, а осталима је последњи дан школе 24. јун.

Мала матура ће се одржати 26, 27. и 28. јуна и да је то нешто касније него иначе због продужетка школске године за недељу дана, јер је продужен распуст у новембру.

Ученици ће полагати завршни испит решавањем задатака у оквиру три теста: из предмета Српски језик, односно матерњи језик, из предмета Математика и комбинованог теста. Комбиновани тест испитује компетенције из природних и друштвених наука и обухвата садржај из наставних предмета Биологије, Географије, Историје, Физике и Хемије, као и опште компетенције заједничке за поједине природне и друштвене науке.

Жалбе моћи да се подносе од 29. јуна, а коначна листа се може очекивати 5. јула. Листе жеља ће се попуњавати 5, 6. и 7. јула, а поред онлајн попуњавања листа жеља није укинуто ни попуњавање доласком у школу.

Концепт завршног испита је утврђен 2010. године, са циљем да се обезбеде подаци о степену остварености општих и посебних стандарда постигнућа, односно образовних стандарда за крај обавезног образовања и васпитања, што је основа за вредновање квалитета обавезног образовања.