ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМУ ЖЕНСКОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА НА СЕЛУ

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМУ ЖЕНСКОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА НА СЕЛУ

У Књажевцу одржана конференција на тему женског предузетништва на селу.

У оквиру пројекта “Развој женског агропредузетништва у југоисточној Србији” у Књажевцу је 25. маја одржана конференција на тему “Жене у агропредузетништву”. Циљ конференције био је да се учесницима представе резултати пројекта спроведеног у претходних 30 месеци у општинама Књажевац, Алексинац и Ражањ и поделе искуства других организација које делују у овом сектору.
Око 70 присутних представника општинских управа, локалних и регионалних развојних агенција и самих произвођача било је у прилици да чује на који начин подршка сеоским женским организацијама и њиховим иницијативама доприноси променама у квалитету живота жена у руралним подручјима.
О мерама подршке малим произвођачима на локалном нивоу у уводном делу догађаја говорили су представници словеначких општина Кочевје и Разкрижје, као и Коморе за пољопривреду и шумарство Републике Словеније.
Као примери успешног удруживања жена у нашој земљи, представили су се женско социјално предузеће Раданска ружа из Лебана и женска задруга Дарови Лужнице из Бабушнице.
Последњи део био је посвећен презентацији интернет платформи за промоцију малих произвођача хране у Србији и пружалаца услуга у сеоском туризму као делатности које махом упошљавају жене из руралних подручја.
Овај пројекат суфинансира Министарство спољних послова Републике Словеније, а реализују Царитас Београдске надбискупије и Каритас Словеније у партнерству са Општинама Алексинац, Књажевац и Ражањ.