ТРАЈНИ ЗВУЧНИ ЗАПИС АЛЕКСИНАЧКЕ ПЕВАЧКЕ ГРУПЕ ЧУВА ТРАДИЦИЈУ(Алпрес)

ТРАЈНИ ЗВУЧНИ ЗАПИС АЛЕКСИНАЧКЕ ПЕВАЧКЕ ГРУПЕ ЧУВА ТРАДИЦИЈУ(Алпрес)

Под кровом огранка Српске академије наука и уметности у Нишу спроводи се пројекат који се зове „Музичко наслеђе Југоисточне Србије, савремено стваралаштво и образовање укуса”, чији је руководилац професор др Данијела Здравић Михајловић у Нишу.

Тим поводом, чланови САНУ-а су се јуче обрели у Алексинац  са намером да направе аудио-снимке, односно да сниме певачку групу која је радила при Центру за културу и уметност Алексинац, почев од 2019. године када је радионица иницирана. То нам је и потврдила етно-музиколог Јелена Јовановић, научни саветник у Музиколошком институту САНУ и дописни члан САНУ-а.

− Врло ми је драго да се та радионица одржала до сада и да су оне успеле да се изграде један леп репертоар уз помоћ етно-музиколога, моје колегинице Марије Петровић, која је овде ангажована као вокални педагог. Ту имамо и солисткињу Љиљну Мијајловић из Мозгова, која је прошле године била именована за чувара традиције − рекла је Јовановић.

Овај пројекат, сама активност коју спроводе, води се под насловом „Ој јабуко, зеленико”- радионице српског традиционалног певања и његови настављачи, а све са циљем да се те песме ураде, да се обнове, отпевају, да се претвори у звучни производ који ће имати шансе да и даље живи, који ће моћи да промовише људе који то раде.

− По мом мишљењу и мишљењу мојих колега, тога је веома мало данас и у медијима и свакодневици, па се трудимо да некако са своје стране помогнемо да се то очува − додаје Јовановић.

Иначе, њихов циљ је да уз још неколико радионица широм Србије, ове врсте, направе један ЦД којим ће представити рад радионица у више крајева Србије. У питању су Брус, Топола, Бољевац, Алексинац, Гаџин Хан и Лесковац.

Са етно-музикологом Јеленом Јовановић јуче је у Алексинцу био и тонски сниматељ и дизајнер звука Зоран Јерковић који поседује богату биографију и искуствоу управо са традиционалним песамама и теренским снимцима. Наравно, чланови САНУ-а имају добру сарадњу са Центром за културу и уметност већ четири-пет година и кажу да је за такву сарадњу заслужна организатор програма Лидија Ракоњац.

извор АЛПРЕС