СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

„Давање крви је чин солидарности. Придружите се напорима и спасите животе“

Светски дан добровољних давалаца крви, 14. јун,  обележава  се сваке године широм света. Обележавање овог датума има за циљ да се подигне свест о потреби за безбедном крвљу и крвним производима као и да се искаже захвалност добровољним, даваоцима крви за њихове спасоносне дарове крви.

Служба за трансфузију крви која пацијентима омогућава приступ безбедној крви и крвним производима у довољним количинама је кључна компонента ефикасног здравственог система. Светски дан добровољних давалаца крви има за циљ да подигне свест о потреби за редовним давањем крви, што је важно за одржавање здравственог система са стабилним снабдевањем, и да прослави напоран рад медицинских стручњака који раде на истраживању и развоју нових технологија и употреба донација крви, као и медицинских тимова који редовно користе крв.

Слоган Светског дана давалаца крви за 2022. годину је „Давање крви је чин солидарности. Придружите се напорима и спасите животе“ како бисте скренули пажњу на улогу које добровољно давање крви има у спашавању живота и јачању солидарности унутар заједница. Давање крви није само у сврху трансфузије – оно има многе друге предности за здравствени систем. Овај дан се користи и за захвалност донаторима на њиховој служби и одлучности да спасу животе и учине свет бољим местом.

Светски дан давалаца крви је креиран да:
– подигне глобалну свест о потреби за безбедном крвљу и крвним производима за трансфузију;
– истакне кључни допринос добровољних, неплаћених давалаца крви националним здравственим системима;
– подржи националне службе за трансфузију крви, организације давалаца крви и друге невладине организације у јачању и ширењу њихових програма добровољних давалаца крви јачањем националних и локалних кампања.

Овај дан такође пружа прилику да се позову на акцију владе и националне здравствене власти да обезбеде адекватне ресурсе за повећање прикупљања крви од добровољних, давалаца крви и да управљају приступом крви и трансфузијом оних којима је то потребно. Потреба за крвљу је универзална, али приступ крви за све оне којима је потребна није. Недостаци крви су посебно акутни у земљама са ниским и средњим приходима.

Да би се осигурало да свако коме је потребна трансфузија има приступ безбедној крви, свим земљама су потребни добровољни, неплаћени даваоци крви који редовно дају крв. Ефикасан програм давалаштва крви, који карактерише широко и активно учешће становништва, кључан је за задовољавање потребе за трансфузијом крви у мирнодопским условима, као и за време ванредних ситуација или катастрофа, када постоји пораст потражње за крвљу.

извор :WHO (Светска здравствена организација)