СВЕТСКИ ДАН ЧИСТОГ ВАЗДУХА ЗА ВЕДРО НЕБО – 7. СЕПТЕМБАР

СВЕТСКИ ДАН ЧИСТОГ ВАЗДУХА ЗА ВЕДРО НЕБО – 7. СЕПТЕМБАР

Уједињене нације (УН) у Србији позвале су данас, на Светски дан чистог ваздуха (за ведро небо), на убрзање активности у борби против свих облика загађења ваздуха и подстицање заједничких напора Владе Србије, грађана, цивилног друштва и активиста у изградњи сигурније и здравије животне средине за све.

Kако је наглашено, загађење ваздуха је највећа претња по здраву животну средину, која годишње узрокује око седам милиона прераних смрти у свету, па представља највећи појединачни еколошки ризик по здравље људи и један од главних глобалних узрочника умирања и оболевања који се може спречити.

Генерална скупштина УН је 2019. године прогласила 7. септембар за Светски дан чистог ваздуха за ведро небо због све већег интересовања међународне заједнице за чист ваздух, као и да би указала на потребу да се више ради на побољшању квалитета ваздуха како би се заштитило здравље људи.

У свету данас девет од десет људи дише загађен ваздух, па овај дан добија све већи значај.

Обележава се с циљем да се изгради глобална заједница актера који ће позивати земље да кроз сарадњу решавају проблем загађења ваздуха и обезбеде чист ваздух за све и да се људима понуди платформа за сарадњу на смањењу загађења ваздуха на појединачном, регионалном, као и међународном нивоу.