ДАНАС ЈЕ ОГЊЕНА МАРИЈА

ДАНАС ЈЕ ОГЊЕНА МАРИЈА

Православни верници данас обележавају празник Свете великомученице Марине, у народу познат као Огњена Марија, која се у цркви поштује као борац за хришћанску веру и заштитница жена.

Према народном веровању, света Марина пали и кажњава огњем и, као свети Илија који кажњава громом, она спада у огњевите и напрасите свеце.

У народном предању чувају се примери о ватри или громовима који су у вреле празничне дане спалили жито, сено и домове људи који су се огрешили радећи на празник Огњене Марије.

Обичај је да се на овај празник, када због велике вручине гори небо и земља, не раде никакви послови.

Према хришћанском предању, света великомученица Марина посечена је мачем у 16. години, у доба цара Диоклецијана.

У неким православним црквама слави се као Маргарита Антиохијска, која је пострадала због вере у Христа. Мошти су јој се налазиле у Цариграду до доласка крсташа, а данас се њена рука налази у светогорском манастиру Ватопеду.

Десна рука Свете Марине

У манастиру Свете Марине у Албанији, на планини Лонга изнад Охридског језера, почивају њене чудотворне и свете мошти, које посећују и православни и муслимани.

Манастир Свете Марине у Албанији

Светитељска се и у источном и у западном сликарству представља са крстом и палмом, симболом мучеништва у рукама, са змајем под ногама и често са кућама у пламену у њеној позадини.

Огњену Марију неке православне породице обележавају као крсну славу.
У црквеном календару празник није обележен „црвеним словом“, али се ипак веома поштује и у цркви у народу.