ДАНАС ЈЕ БЛАГА МАРИЈА

ДАНАС ЈЕ БЛАГА МАРИЈА

Празник Блага Марија, Српска православна црква слави данас у спомен на Марију Магдалену.

 

Она је била родом из горских предела Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена. У младости је била грешница али ју је Исус избавио од грехова. Касније је постала његова ученица, пратила га је и слушала његове проповеди.

После Христовог васкрсења путује у Рим да цару Тиберију црвеним јајетом објасни Христово васкрсење. Том приликом, она је пред царем оптужила Понтија Пилата, који није хтео да заштити Исуса, него му је невином изрекао смртну казну.

Касније је Пилат лишен свог високог достојанства и прогнан у западну Европу, где је и скончао. Из Рима је Марија Магдалена отишла у Ефес, код апостола Јована Богослова и ту је након неког времена умрла.

Иначе, Марија Магдалена се у Житијима светих помиње као „мироносица равноапостолска“. Заједно са Пресветом Богородицом туговала је под распетим Христом на Голготи и три пута је посетила његов гроб.

По народном веровању, била је сестра Светог Илије па су зато сутра могуће временске непогоде, грмљавина и град, па се у народу каже да „брат и сестра разговарају“.

Веома је поштована у Срба, нарочито међу женама. Спада у непокретне празнике и иако нема „црвено слово“ у црквеном календару, тога дана се, као ни на Огњену Марију и Свету Петку ништа не ради у кући нити у пољу.

Верује се да је Марија Магдалена заштитница жена и постоји обичај да жене на њен празник треба да запале свећу, помоле се и помисле  жељу.