САВЕТ О ГУЖВАМА У СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИМ АМБУЛАНТАМА (извор Алпрес)

САВЕТ О ГУЖВАМА У СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИМ АМБУЛАНТАМА (извор Алпрес)

Након што је на прошлој седници Савета за здравље општине Алексинац било приговора на рад ортопедског одељења Опште болнице, на јучерашњем заседању пристигло је обавештење ове здравствене установе.

У одговору који је потписао примаријус др Горан Видић, спец. ортопедије и вршилац дужности директора Опште болнице Алексинац наводи се да ова установа има три ортопеда који покривају 24 часа рад у амбуланти и оперативној сали. Како је објашњено, за сваки оперативни захват су потребна два ортопеда, тако се понекад деси да установа нема на располагање специјалисту који би у то време радио у амбуланти. Нарочито је таква ситуација, када је неко од ортопеда на боловању, а такав је случај са једним доктором који дуже време има здравствене проблеме. Током овог заседања се чуло да и на осталим одељењима није боља ситуација и да се годинама боре са хроничним недостатком кадрова.

На јучерашњој седници Савет је прихватио да узме учешће у обележавању Европске недеље урбане мобилности која се ове године одржава од 16 до 22. септембра. Овом приликом одређена су два члана Савета који ће бити у Комисијама које организују такмичења.

Ово заседање је била прилика да се поново, након две године паузе због епидемијске ситуације, разматра организација и спровођење првог превентивног прегледа у средњим школама на територији општине Алексинац. Пре две године је ова акција била при крају, али сада мора све из почетка. Педагози ће спровести анкету, а након тога ће и бити одрађени гинеколошки прегледи за ученице треће и четврте године.

Ни ово заседање није протекло без извештаја о броју тестираних и позитивних на корону који садржи податке за јул, август и прву недељу септембра месеца. У јулу је у обе здравствене установе тестирано 2369 лица од којих је 579 било позитивно на корону, у августу је тестирано за око хиљаду и по особа више, односно 3926, а позитивно је било 1255. Када је реч о првих седам дана овог месеца, урађено је 735 тестова, од којих је 124 било позитивно. Како кажу стручњаци, овај пик био је са лакшим тегобама, а угрожени пацијенти су слати у Крушевац. Оно што забрињава јесте повећање броја заражених међу децом школског узраста у последња три дана.

Када је реч о вакцинацији, скроман је број грађана општине Алексинац који су били заинтересовани у летњим месецима за вакцинацију против вируса ковид. Углавном су то биле особе које су већ примиле неку дозу ове заштите. Тако је током претходна два месеца, у јулу и августу, на вакциналном пункту у Алексинцу дато укупно 695 вакцина против ковида свих произвођача. Највише је оних који су примили четврту дозу, њих 612, а само 83 особе су заштићене са неком од прве три дозе.