„РАЈЕВСКОМ У ЧАСТ” ПО ЧЕТРНАЕСТИ ПУТ (извор Алпрес)

„РАЈЕВСКОМ У ЧАСТ” ПО ЧЕТРНАЕСТИ ПУТ (извор Алпрес)

У Горњем Адровцу, испред цркве Св. Тројица, у суботу, 27. августа од 11 сати, биће одржани 14. књижевни сусрети „Рајевском у част”. Ова, већ традиционална манифестација, коју одржава алексиначки књижевни клуб ,,Велимир Рајић” сваке године је посећенија од стране писаца из разних крајева Србије. Дугогодишњи гости долазе из Крагујевца, а очекују се гости из Сокобање, Ниша, Ћуприје и Београда.

− Отприлике, четрдесетак људи ће читати своје песме. Наравно, увек дође неко из Алексинца, ко није члан књижевног клуба − објашњава Мирослав Здравковић, председник клуба ,,Велимир Рајић”.

Библиотека месне заједнице у Горњем Адровцу је из године у годину богатија за неколико десетина књига, зато што свако ко долази са својом поезијом, поклони књигу овој библиотеци. Тако се мештани овог села могу похвалити богатом библиотеком од чак 183 књига, како нам каже председник овог књижевног клуба.

Ови сусрети се годинама уназад одржавају испред цркве Св. Тројица, осим у неколико случајева, када су услед лоших временских прилика одржани у просторијама Дома културе у Алексинцу.

Иначе, Николај Рајевски познати пуковник, добио је име по свом оцу, генералу, хероју Отаџбинског рата. Своју прву битку водио је на тлу Србије за село Моравац а његова најславнија победа догодила се на Шуматовцу. Последња битка коју је одиграо, била је битка за Адровац. Сахрањен је у порти манастира Св. Роман, а касније је његово тело однето у Београд. Такође, он је лик који је инспирисао Лава Толстоја да створи лик грофа Вронског, легендарног љубавника Ане Карењине из истоименог романа, који је погинуо бранећи Србију од Турака.

Насловна фотографија: Архива Алпрес.