ОТВОРЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧКЕ СТИПЕНДИЈЕ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ

ОТВОРЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧКЕ СТИПЕНДИЈЕ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ

Министарство одбране Владе Републике Србије и Војска Србије расписали су конкурс за доделу ученичких стипендија за школску 2022/23. годину, a рок за пријављивање и подношење потребних докумената је најкасније до 30. септембра.

Могућност да обезбеде финансијску подршку од 20.000 и 25.000 динара месечно током школовања и сигурно радно место у систему одбране након завршетка школовања добиће 65 дечака и девојчица који уписују трећу и четврту годину средњих школа чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или локална самоуправа.

Право на ученичку стипендију имају ученици средњих школа који стално (за сваку школску годину посебно) постижу најмање врлодобар успех у учењу и одличан успех у владању.

Кандидати који задовољавају критеријуме психолошке и здравствене процене и безбедносне услове рангираће се, осим по успеху у досадашњем школовању, и по социјално-економском статусу њихових породица, будући да ће предност имати ученици чији родитељи имају нижа примања.

Војска Србије, Сектор за материјалне ресурсе и Универзитет одбране Министарства одбране стипендије нуде углавном за завршне године четворогодишњих и трогодишњих техничких, електротехничких, хемијских, машинских и саобраћајних школа, док Управа за војно здравство Министарства одбране нуди стипендије за трећу и четврту годину медицинских школа у четворогодишњем трајању.

Ученици ће по завршетку школовања бити примљени у радни однос у статусу подофицира или цивилних лица у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Сремској Митровици, Бачкој Тополи, Батајници, Никинцима и Зуцама, што је за сваку стипендију унапред назначено.

Уговором о стипендирању предвиђено је да корисници стипендија у радном односу у Министарству одбране и Војсци Србије проведу најмање двоструки период стипендирања.

Детаљи конкурса доступни су на следећем линку www.mod.gov.rs.