ОПРЕЗ: ПОВЕЋАНА ОПАСНОСТ ОД ПОЖАРА НА ОТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ

ОПРЕЗ: ПОВЕЋАНА ОПАСНОСТ ОД ПОЖАРА НА ОТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова апелује на грађане да не пале траву и ниско растиње на отвореним просторима, у шуми и по ободима шума, због опасности ширења пожара који може да угрози животе грађана и да нанесе велике материјалне штете.

Само у току јуна и јула ове године евидентирано је 4.982 ванредна догађаја, од којих су најбројнији пожари, којих је било 3.836.

Од укупног броја пожара 2.884 је настало на отвореном простору.

У наредном периоду очекују се дужи сушни период без падавина, са високим температурама, који погодују настанку пожара на отвореном простору и његовом брзом ширењу.

Из Сектора подсећају грађане да је одредбама Закона о заштити од пожара забрањено спаљивање траве, ниског растиња и смећа на отвореном простору и остатака стрних усева и да је за непоштовање ове одредбе запрећена казна, за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара.

Истим законом забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара. За непоштовање ове одредбе закона запрећена казна за физичка лица износи од 10.000 до 50.000 динара.

Сектор за ванредне ситуације ће и у наредном периоду,  заједно са другим линијама рада МУП-а, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, наставити активности појачаног надзора и обиласка терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе, и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности наших грађана и њихове имовине.

извор Министарство унутрашњих послова