ОД 1. СЕПТЕМБРА ПОЛИЦИЈА ОБЕЗБЕЂУЈЕ СВЕ ШКОЛЕ

ОД 1. СЕПТЕМБРА ПОЛИЦИЈА ОБЕЗБЕЂУЈЕ СВЕ ШКОЛЕ

Представници Министарства просвете Владе Републике Србије и Министарства унутрашњих послова одржали су данас састанак поводом почетка школске године, на којем је истакнуто да ће полиција обезбеђивати све школе у Србији од 1. септембра.

У саопштењу Министарства просвете наводи се да ће полицијски службеници бити присутни пре, за време трајања наставе и након окончања часова у обе смене, а осим у школским двориштима, полицијске патроле биће појачане у близини школа, контролисаће и регулисаће безбедност саобраћаја.

Начелници полицијских и школских управа, као и директори школа и начелници полицијских станица интензивно раде на анализи стања безбедности, како би сагледали ситуацију и предузели заједничке мере да би се безбедност ученика и запослених подигла на највиши могући ниво.

На састанку је било речи и о пројекту „Заједно и безбедно кроз детињство“, који ће у основним школама у 2023/2024. школској години заједно реализовати Министарство просвете и Министарство унутрашњих послова.

Пројекат ће се реализовати у циљу подизања свести ученика о последицама насилног понашања у стварном и виртуелном окружењу, препознавања различитих видова насиља и дискриминације, усвајања стратегија за помоћ другима у невољи и вештина ненасилног решавања конфликата, развијања саосећања и информисања о начинима помоћи, подршке и заштите, као и усвајања знања и вештина о безбедном учешћу у саобраћају и понашању у ванредним ситуацијама.

Представници Министарства просвете захвалили су МУП-у на сарадњи и подршци у обезбеђивању безбедности ученика и запослених у школама, додаје се у саопштењу.

извор Министарство просвете