ОБЕЛЕЖЕНЕ ГОДИШЊИЦЕ ОСЛОБОЂЕЊА У ПРВОМ И ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

ОБЕЛЕЖЕНЕ ГОДИШЊИЦЕ ОСЛОБОЂЕЊА У ПРВОМ И ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Полагањем венаца на споменик палим учесницима Првог светског рата у порти цркве “Свети Никола“ у Алексинцу и код споменика палим партизанима Озренско партизанског одреда у Другом светском рату испред Основне школе “Љупче Николић“, данас је обележена 79. годишњица од ослобођења Алексинца у Другом светском рату и 105. годишњица од ослобођења Алексинца у Првом светском рату.

Службом свештенства Саборне цркве у Алексинцу започето је обележавање ова два датума, након чега су венце крај споменика погинулимa у Балканским и Првом светском рату у порти цркве положиле делегације Општине Алексинац, Удружења бораца Народноослободилачког рата и Удружења резервних војних старешина.
Потом је полагање цвећа настављено код Спомен-костурнице испред Основне школе „Љупче Николић”, где су сахрањене кости бораца Озренско партизанског одреда чиме је одата пошта онима који су дали своје животе за ослобођење Алексинца у Другом светском рату.
Због близине ова два датума, односно 13. октобар у Другом и 15. октобар у Првом светском рату, Одбор за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја у општини Алексинац донео је одлуку да ова два датума буду обележавана истог дана, али наизменично.
Све до 2004. године 13. октобар је обележаван као дан општине Алексинац, а од тада је одлуком Скупштине општине узет старији датум, 5. јун, дан када су званично ови крајеви прикључени Кнежевини Србији.