ДАН СА ЛОШОМ РЕПУТАЦИЈОМ – ПЕТАК 13.

ДАН СА ЛОШОМ РЕПУТАЦИЈОМ – ПЕТАК 13.

Да ли се узнемирите кад вам црна мачка пређе пут? Да ли пролазите испод расклопљених мердевина? Да ли се најежите када сазнате да је сутра петак 13.? Датум који многи људи доживљавају као несрећан. Постоји неколико теорија о томе како је овај дан стекао своју репутацију, али једно је сигурно – петак 13. има посебно место у популарној култури.

Једно од најранијих спомињања  овог датума у негативном контексту проналазимо у скандинавској митологији. У нордијским легендама, 13. гост на вечерама био је често зао бог Локи, који је узроковао смрт и несрећу. Тако је број 13 повезан с нечим злим.

Страх од броја 13 познат је као трискаидекафобија, док је страх од петка 13. назван параскевидекатриафобија. Ови страхови су створили многе празноверице и ритуале. Неки људи избегавају путовања, склапање послова или доношење важних одлука на овај дан.

Петак 13. постао је популаран у савременој култури захваљујући хорор филмовима.  Ови филмови доприносе осећају страха повезаним с петком 13. и додатно појачавају његову неславну репутацију.

Статистички подаци не потврђују  тврдње да је петак 13. лош дан. Студије су показале да нема значајне разлике у стопи несрећа, саобраћајних несрећа или других незгода између петка 13. и других дана. Значи да је страх од овог датума више производ веровања него стварних ризика.

На крају, важно је запамтити да је то само датум у календару и да ваше властите одлуке и поступци играју већу улогу у вашем животу него било који посебан дан.