НА ОВОГОДИШЊЕМ ФЕСТИВАЛУ ПИП 2023: ВРСНА РЕДИТЕЉСКА И ГЛУМАЧКА ИМЕНА(Алпрес)

НА ОВОГОДИШЊЕМ ФЕСТИВАЛУ ПИП 2023: ВРСНА РЕДИТЕЉСКА И ГЛУМАЧКА ИМЕНА(Алпрес)

Фестивалски одбор позоришног фестивала „ПИП” је усвојио такмичарски и пратећи програм овогодишње смотре која ће бити одржана у алексиначком Дому културе од 22. до 27. новембра. Судећи по именима редитеља и глумаца представа које се надмећу за награде, предстојећи фестивал биће један од запаженијих у свом постојању.

Част да отвори фестивал има представа „Било једном на Бријунима” у продукцији београдског Битеф театра, коју је режирао Кокан Младеновић, а међу глумачким именима су Милан Марић и Бранислав Трифуновић.

Друго такмичарско вече је резервисано за Атеље 212 и комад „НЛО” у коме наступају међу осталима и Светислав Буле Гонцић и Светозар Цветковић.

Трећа такмичарска представа је „Шта ће бити са свима нама?” у извођењу Народног позоришта Зрењанин, а у режији једног од најтраженијих редитеља Бориса Лијешевића.

Следеће вечери, четврти по реду такмичарски комад долази из Крагујевца под називом „Расветљавање случаја серије убистава тровањем у Ћупријском округу седамдесетих година 19. века” настао у сарадњи Пулс театара из Лазаревца и Књажевско-српског театра из Крагујевца.
Последња такмичарска представа је „Успаванка за Алексију Рајчић” Народног позоришта из Београда, иначе победник овогодишњег Стеријиног позорја.
На додели награда и признања, у част награђених, биће изведен комад „Клара, догодило се нешто неочекивано” у продукцији трупе Сцена маска из Шапца.

Као и обично, фестивал има и пратећи програм који обухвата изложбу фотографија са претходног фестивала, промоцију књиге „Других пет” у издању ЦКУ Алексинац, промоцију издања Стеријиног позорја, предавање Небојше Брадића за ученике средњих алексиначких школа, радионице за децу основних школа, изложбу радова „Позориште кроз време”, аутора Ивана Савића и изложбу позоришних плаката аутора Ивана Мишића.

Фестивалски одбор је на данашњој седници усвојио и цене улазница за предстојећи позоришни фестивал ПИП 2023. године по којима ће улазница за поједничну представу коштати 500 динара, а комплет за свих шест 1800 динара.

Комплет улазница за цео позоришни репертоар, када су у питању ђаци и студенти коштаће само 1200 динара.

Због промене цена на тржишту и нешто квалитетнијих представа првобитни буџет је морао бити увећан за око 600.000 динара, па је фестивалски одбор донео закључак да се са овим чињеницама упозна оснивач ЦКУ, ради сагледавања буџетских средстава за следећу годину, како ова манифестација не би дошла у ситуацију да на фестивал позива само „јефтине” представе без обзира на њихов квалитет и жељу селектора.

Овогодишњи селектор фестивала је био Небојша Брадић, који је очито изабрао квалитетне представе и који је својим именом допринео да позоришта умање своје цене за гостовање у нашем граду.