МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ

Обележавање овог датума покренула је Генерална скупштина УН, са циљем да образовне институције и шира јавност виде толеранцију као основни елемент друштва.

До почетка обележавања овог датума је дошло након што су Уједињене нације прогласиле 1995. годину као годину толеранције.
Унеско је 1995. године креирао Декларацију о принципима толеранције. Да би се подстакла чињеница да је толеранција универзално људско право, Међународни дан толеранције подстиче отвореност и слушање. У основи, Декларација из 1995. износи идеју да „толеранција“ није ништа друго до „прихватање, поштовање и уважавање“ различитих људи.
Ненасиље и толеранција су кључ за миран суживот. Промовисање праксе поштовања права и слободе других као и едукација људи о штетним ефектима нетолеранције, представљају срж ове глобалне иницијативе.
Међународни дан толеранције обележава се сваког 16. новембра у циљу ширења толеранције и подизања свести о било каквој нетолеранцији која још увек преовладава у свету.
УНЕСКО је створио награду за одавање признања онима који су постигли велика достигнућа у промовисању духа толеранције или ненасиља у областима као што су наука, култура и уметност. Награда УНЕСКО-Маданџит Синг и УНЕСКО-ов Међународни дан толеранције признају да је толеранција универзално људско право.