ЧЕКАЈУЋИ САГЛАСНОСТ

ЧЕКАЈУЋИ САГЛАСНОСТ

Само три локалне самоуправе у Србији нису повећале коефицијенте – међу њима и алексиначка: стрпљење васпитача има рок трајања, али не и дипломе.

У Алексинцу је данас, испред зграде СО Алексинац, одржан протестни скуп, у организацији Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања, на коме је изнет захтев да се дошколованим васпитачима из Алексинца, призна већи коефицијент за исплату зарада и тако њихове плате изједначе са платама колегиница које су то звање стекле раније и дипломе признате 2012.

Њих 14 има за 13.000 динара већу зараду од седамнаесторо васпитача које су се касније дошколовали
– борба за признање њихових права за већи коефицијент, у складу са стручном спремом, траје вец девет година како би зараде биле изједначене.

Неке локалне самоуправе у Србији су имале слуха и овај проблем решиле, а неке јос увек не.

Недавно је васпитачима из Краљева и Ваљева, на пример, повећан коефицијент, док васпитацима из само три града у Србији, медју њима је и Алексинац коефицијент није признат, како је реко представник Самосталног синдиката предшколских установа Србије.

Присутнима се обратио председник Општинског одбора Самосталног синдиката Алексинац, Добрица Ранђеловић који је дао подршку васпитачима и рекао да је учествовао у договорима са општинским властима да се дипломе признају и коефицијенти повећају васпитачима и да ће Синдикат наставити борбу све док се захтеви не остваре.

Председница синдикалне организације ПУ Лане, васпитачица Аница Павловић се, најпре, захвалила осталим градовима на подршци и истакла да борба за коефицијенте траје девет година – Недостатак пара или недостатак слуха, шта је у питању?

Председник општине рекао је да није проблем признавање коефицијента него сагласност министарства која није стигла да се то спроведе у дело, а на мејл васпитачица да ли је послат захтев надлежном министарству није одговорио, рекла је Павловић.

Васпитачица Марија В. Илић се, на почетку свог обраћања такође захвалила колегама из других градова и градјанима који су дошли да подрже скуп и упутила апел свим надлежним институцијама да учине све како би се деветогодисњи проблем решио у складу са Законом.

Она је рекла да ће протести трајати све док коначно васпитачи не постану видљиви локалној самоуправи
– Наслушали смо се разних обећања и тумачења и наилазили на препреке што нас је све емотивно И материјално исцрпло.

Пролазили смо кроз фазе надања и разочарења и наше стрпљењу истиче рок трајања, али дипломе немају тај рок, рекла је Илић.
На крају је прочитала писмо подршке колегинице Бијане Марковић која је написала да јој је непријатно да ради с колегама које имају исто академско звање, а мању плату.

Министарство финансија је после упућених захтева у поменутим општинама дало сагласност за повећање коефицијента, али у Алексинцу то није случај, без обзира што је председник СО Алексинац Далибор Радичевић, 15. децембра за Нову, изјавио да је упутио више захтева министарству финансија, али да од министарства није добио сагласност да се коригују коефицијенти – он је тада рекао и да је препорука министарства да се ребалансом буџета ускладе коефицијенти, али да у буџету општине Алексинац то није могуће јер нема средстава да се дошколованим васпитачима из ПУ Лане увећају зараде.

Ситуација поприма размере бекетовског театра апсурда, разлика је у томе што се овде не чека Годо него сагласност. Да ли је проблем захтев, сагласност и зашто се поступа селективно, или је у питању нешто треће, није јасно.

Данашњем протесту у Алексинцу присуствовало је нешто више од сто грађана, који су дошли да дају подршку, а како је најављено, протести ће се наставити све док се циљ не оствари.

аутор текста Драган Весић