МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА

Међународни дан деце жртава насиља  се обележава 4. јуна сваке године како би се одало признање за бол који трпе деца широм света која су жртве физичког, менталног и емоционалног злостављања. То је такође подстицај да се међународна заједница поново посвети циљу окончања свих облика насиља над децом. Првобитно подстакнута борбом палестинске и либанске деце жртава рата у Либану 1982. године, резолуција Уједињених нација која је покренула празник ипак има за циљ да оконча агресију и заштити права деце у свим другим регионима света погођеним сукобима.

Уједињене нације желе да обележавањем Међународног дан деце жртава насиља потпуно искорене насиље и агресију које изазивају смрт милиона деце широм света годишње. Ова активност је наведена као један од циљева одрживог развоја који треба да се оствари до 2030. Овај датум је важан да послужи као начин да се посветимо окончању свих облика насиља над децом и окончању злостављања, занемаривања и експлоатације деце који узрокују беспотребан губитак живота у свету.

Међународни дан деце жртава насиља служи као дан за размишљање и одлучивање о томе шта није у реду и шта је исправно у односу према деци широм света.

Пошто насиље над децом може бити физичко и психичко, обраћање посебне пажње и активно слушање како дете говори без умањивања њихових емоција може помоћи у откривању злостављања. Такође је важно изграђивање односа са децом и одржавање позитивне интеракције са њима. Свест о овоме се може ширити путем медија, интернета и друштвених мрежа.