КРСТОВДАН

КРСТОВДАН

Српска православна црква и њени верници, прослављају јесењи Kрстовдан, успомену на дан када је царица Јелена, мајка цара Kонстантина, пронашла Часни крст на коме је распет Исус Христос на Голготи. Верници се током данашњег дана придржавају поста, а бере се и посвећује босиљак.

Према предању, 326. године царица Јелена, мајка цара Kонстантина, пронашла је крст када је отишла у Палестину да посети света места.

Патријарх Макарије је, после открића царице Јелене, пред окупљеним народом уздигао Kрст који је Христос носио до Голготе, па отуда и назив Возвиждење у богослужбеном календару где је празник обележен црвеним словом као заветни празник.

На Kрстовдан се држи строги пост, а многи верници тог дана једу само хлеб и грожђе. Највећи крстовдански вашар у Горњој Пчињи приређује се у Радовници, испод цркве, поред реке Пчиње, где је подигнуто неколико сеника који се користе за вашар. Људи рано долазе да продају и купују стоку, све до подне, а од подне долазе они који желе да се виде, да буду виђени. 

 На јесењи Kрстовдан, према древним обичајима, бере се и посвећује босиљак.