„ИЗАЂИ МИ НА ТЕГЛУ”: ПОЧЕЛО ЈЕ, ПРОГЛАШЕЊЕ ПОБЕДНИКА У 18 ЧАСОВА (извор Алпрес)

„ИЗАЂИ МИ НА ТЕГЛУ”: ПОЧЕЛО ЈЕ, ПРОГЛАШЕЊЕ ПОБЕДНИКА У 18 ЧАСОВА (извор Алпрес)

Алексинац је данас још једном домаћин гастрономске манифестације „Изађими на теглу”, која је на неки начин национално такмичење у припремању најбољег ајвара. За победника такмичења у нашој општини и право да учествује на завршном такмичењу боре се десет екипа које чине такмичари из неколико насеља.

Из самог града имамо такмичарски тим Удружење грађана „Радиност”, екипу „Решено бато”  чине запослени у Центру за културу и уметност, а ту су и екипе „Вождовци” из ОШ „Вожд Карађорђе”  и „Машта може свашта”.  Из сеоских насеља долазе „Супер жене” из Тешице, „Домаћице” из Гредетина, „Етно удружење  Корман”, „Видовданке” из Великог Дреновца, Етно домаћинство Вукић из Липовца и Земљорадничка задруга „Срећан род”.

Сви учесници су се потрудили, осим да скувају укусан ајвар, да имају и занимљиве штандове, па је право задовољство прошетати улицом испред Дома акултуре која је затворена за саобраћај.

Организатор смотре у Алексинцу је Установа за одмор и рекреацију деце „Липовац” која у својим активностима има и задатак промоције туризма на нашем подручју. Како је напоменула у изјави  директорка Установе „Липовац” Милена Максимовић постоје више разлога организације оваквих скупова, а најважнији су заинтересованост жена и удружења, нарочито из руралних подручја.

− На Михољским сусретима сам приметила да наше суграђанке из сеоских средина обожавају ову манифестацију на којој ћемо имати довољан број екипа и да то треба да одрадимо. Тако смо се и договорили са асоцијацијом Башта-машта, који су идејни творац овог каравана и они су дошли  код нас. Нама је циљ да тај број екипа, који је данас дошао овде буде испоштован максимално, да те жене буду уважене. То су жене из сеоских средина, којима је ово један од малобројних излаза из њихових домаћинстава и њихових пољопривредних послова. Оне се томе радују и ми смо презадовољни зато што се увек одазивају оваквим манифестацијама – каже наша саговорница.

Она још каже да у току дана постоји програм на коме ће се појавити фолклори, аниматори, биће музике, дружења са домаћицама које  спремају ајвар, са организаторима  и слично.

Проглашење победника заказано је за данас у 18 часова. До тада заинтересовани грађани могу да искористе прилику да посете ову манифестацију и уживају како у амбијенту, тако и у мирису и укусу традиционално спремљеног ајвара.