ДОПРИНОС ПОПУЛАРИЗАЦИЈИ НАУKЕ МЕЂУ МЛАДИМА

ДОПРИНОС ПОПУЛАРИЗАЦИЈИ НАУKЕ МЕЂУ МЛАДИМА

Ових дана појавио се први број електронског часописа „Стемологија“ који објављује радове из образовне праксе који афирмишу и популаришу примену науке међу младима, ученицима основних и средњих школа, у коме су заступљена и два рада ауторског тима из Основне школе за децу са сметњама у развоју и инвалидитетом „Смех и суза“ из Алексинаца.

У првом броју електронског часописа „Стемологија“, који издаје СТЕМ Образовни центар за Србију и западни Балкан и који је део међународне мреже СТЕМ организација, објављен је велики број радова који на популаран начин афирмишу примену научних дисциплина у основним и средњим школама у Србији, Хрватској, Македонији, Црној Гори и Македонији.

Међу њима су и два рада ауторског тима из Основне школе за децу са сметњама у развоју и инвалидитетом „Смех и суза“ из Алексинаца.

Тим чине: Биљана Веселиновић, наставница математике и физике, Светлана Богавац Ђорђевић, наставница хемије, Јасмина Марковић, наставница индивидуалних логопедских вежби, Kатарина Kрчмар, наставница предметне наставе и Елена Стојановић, педагог.

Њихови радови обједињују, у оквиру једне наставне јединице, знања из више научних дисциплина: физике, математике, хемије, биологије… Први рад под називом „Нацртај струју“ на занимљив начин тумачи пренос електричне енергије путем проводног мастила, затим струјно коло, те израду макета. Други рад, такође на популаран начин, кроз израду модела уха, објашњава функцију овог људског органа.

СТЕМ образовање представља интердисциплинарни приступ учењу који уклања традиционалне баријере које раздвајају четири дисциплине: науку, технологију, инжењерство и математику и интегрише их у стварна и релевантна искуства учења за ученике.

СТЕМ је акроним који упућује на неколико академских дисциплина: наука (science), технологија (technology), инжењеринг (engineering) и математика (mathematics).

Иако је термин одавно познат, пуну примену стиче последњих деценија у време брзог развоја информационо-комуникационих технологија, припремајући ученике за ново доба у које смо увелико закорачили.

Радови алексиначког тима се могу прегледати ОВДЕ

Више о СТЕМ образовању у гимназији и основној школи може се сазнати ОВДЕ.

Фотографија М. Петковић / Тим аутора из Алексинца