ДОДЕЉЕНЕ ВРЕДНЕ НАГРАДЕ ПОБЕДНИЦИМА НАГРАДНОГ КОНКУРСА ,,ИСТОРИЈА НАШЕГ ЗАВИЧАЈА – ЗНАМЕНИТЕ АЛЕКСИНЧАНКЕ И АЛЕКСИНЧАНИ“

ДОДЕЉЕНЕ ВРЕДНЕ НАГРАДЕ ПОБЕДНИЦИМА НАГРАДНОГ КОНКУРСА ,,ИСТОРИЈА НАШЕГ ЗАВИЧАЈА – ЗНАМЕНИТЕ АЛЕКСИНЧАНКЕ И АЛЕКСИНЧАНИ“

У среду, 15. јуна 2022. године Завичајно одељење Библиотеке ,,Вук Караџић“ Алексинац приредило је свечану доделу вредних награда ученицима основних и средњих школа, победницима наградног конкурса ,,ИСТОРИЈА НАШЕГ ЗАВИЧАЈА – ЗНАМЕНИТЕ АЛЕКСИНЧАНКЕ И АЛЕКСИНЧАНИ“.

Пројекат је започет почетком школске 2021/2022. године у сарадњи са професорима историје из свих основних и средњих школа. Учешће на конкурсу је узело 53 ученика. Овај пројекат је подржало Министарство културе и информисања а подршку је пружила и Општина Алексинац, обезбедивши вредне награде.
Такође, уз помоћ Општине Алексинац за учеснике наградног конкурса организован је и једнодневни излет у Липовац који ће се реализовати 25. јуна 2022. године. Награде су добили ученици са највишим бројем бодова које су рангирали сви професори историје.
Награђени ученици у категорији средњих школа су:
1. Место: Катарина Стојадиновић, Алексиначка гимназија, ментор Саша Јовановић
2. Место: Јана Стошић, Алексиначка гимназија, ментор Светлана Ђурђевић
3. Место: Наталија Живадиновић, Техничка школа ,,Прота Стеван Димитријевић“ Алексинац, ментор Маја Нешић
3. Место: Лука Стаменковић, Алексиначка гимназија, ментор Светлана Ђурђевић
Награђени ученици у категорији основних школа су:
1. Место: Уна Миленковић, ОШ ,,Вук Караџић“ Житковац, ментор Милан Петровић
2. Место: Стефан Грујић, ОШ ,,Вожд Карађорђе“ Алексинац, ментор Ана Маркишић
3. Место: Страхиња Радичевић, ОШ ,,Стојан Живковић Столе“ Трњане, ментор Марија Бабић
Ученици за освојено прво место добили су лаптоп рачунаре, за друго место таблет рачунаре, за треће место мобилне телефоне а осталим учесницима су уручене захвалнице.
Завичајно одељење Библиотеке има у плану да са почетком нове школске године настави овај пројекат са циљем проширивања знања о завичајној историји и познатим историјским личностима Алексинца и околине.