ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ: СВАКА ТРЕЋА ОДРАСЛА ЖЕНА ДОЖИВИ НАСИЉЕ (извор Алпрес)

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ: СВАКА ТРЕЋА ОДРАСЛА ЖЕНА ДОЖИВИ НАСИЉЕ (извор Алпрес)

Скупштинска сала општине Алексинац је данас била место на коме су чланице овдашњих удружења, представнице локалне самоуправе и заинтересована јавност присуствовали занимљивој трибини о положају жена, односно о насиљу према женама.

Уводничарка Катарина Лончаревић, професорка политичких наука Универзитета у Београду, напомиње да је проблем насиља над женама глобални проблем са којим се суочавају и развијене и сиромашне државе, па и оне са већом демократском традицијом. Тај проблем имају и друштва која више нагињу неким традиционалним вредностима.

Професорка упозорава да ми данас када говоримо о насиљу над женама не можемо да говоримо као о некаквим изолованим инцидентима који се негде дешавају, већ су они присутни свуда.

‒ Истраживања која ми имамо нису охрабрујућа. Она показују да једна од три жене старости од 15 година па навише је у свом животном веку доживела неку врсту физичког или сексуалног насиља. Та истраживања нама говоре само званичне податке, то су пријављени случајеви. Зато се сматра да је број жртава насиља далеко већи од оног који ми имамо на основу истраживања. Тако да не могу да кажем да сада имамо мање насиља, али је оно видљивије и то је добро. Ми реагујемо на њега. Жене пријављују насиље и државе и локалне заједнице га препознају као друштвени проблем, а не као нечији приватни проблем и то је један напредак који имамо свуда у свету, а чини ми се и код нас ‒ изнела је податке ова професорка.

Трибина је одржана у оквиру пројекта „Алексиначка армија против насиља АЛАРМ”, који реализује Друштво за развој креативности Алексинац, уз финансијску подршку Европске уније.