ВАШАР ПОНОВО ТРИ ДАНА (извор Алпрес)

ВАШАР ПОНОВО ТРИ ДАНА (извор Алпрес)

Мирис пржених крофница и шећерне вуне, гласна музика са рингишпила на старој аутобуској станици и тискање народа измећу тезги у улици поред Моравице, све је то оно што очекује посетиоце Алексинца у наредна три дана.

Иако је одржаван на разним локацијама деценијама уназад, тродневни Петровдански вашар ове године, после паузе и скраћивања на један дан, окупиће мештане наше општине на једном месту. Вашарџије ће се и ове године током три дана вашара поново погађати око цена разне понуђене робе која се са временом мења. Некада су то били претежно мануфактурни производи, а сада се поред увезене гардеробе у понуди може наћи и бела техника, али већином половна.

Иако је ово Петровдански вашар, јер почиње данас 12. јула, на Петровдан, увек се стицао утисак да последњег, трећег дана има највише народа. Разлог томе је највероватније јек жетве средином јула, а у народу се верује није грех жети на Петровдан иако је црвено слово, али зато трећег дана не треба ништа радити јер се 14. јула падају Свети Врачи, односно Свети мученици и бесребреници Козма и Дамјан. За њих се верује да су од Бога добили дар да лече људе, а како су га добили бесплатно, они људима нису наплаћивали лечење, због чега се каже да су били и бесребреници, што нажалост не бисмо могли рећи за све њихове данашње следбенике.

Додуше, ретко које године вашарџије није растерало послеподневно невреме, које метеоролози за данас и сутра не предвиђају, али киша тада није сметала младима да се састају за време вашара. Дуго су вашари и сабори били једина места на којима су наводаџије заказивале „гледање” илити упознавање паровима који ће се најесен узети, уколико се породице договоре око мираза. Међутим, било је и оних који су се упознавали на своју руку, па је тако важило за Петровдански вашар, први дан „гледање”, други „договарање”, а трећи „бегање”.

Према неким подацима, панађури или вашари су се у алексиначком крају установили још давне 1839, најпре у Делиграду. У Алексинцу је први вашар и то тродневни одржан 1865. године, 29. и 30. јуна и 1. јула по старом календару. Одржавани су у Палилули, а по њима је место и данас задржало назив Вашариште. Крајем прошлог века вашар је у Алексинцу одржаван у главној улици, последњих година тезге и вашарска роба селе се у улице поред и испод Зелене пијаце, а од 2019 године вашар се одржава на другом крају, у улици иза стадиона.

Паралелно са Петровданским вашаром у Алексинцу се одржава и манифестација „На Морави воденица стара”.