УОЧИ ДАНА ЈАГОДА У ГРЕДЕТИНУ: НЕКАДА ПРОМОЦИЈА, САДА БОРБА ЗА ОПСТАНАК (извор Алпрес)

УОЧИ ДАНА ЈАГОДА У ГРЕДЕТИНУ: НЕКАДА ПРОМОЦИЈА, САДА БОРБА ЗА ОПСТАНАК (извор Алпрес)

У Алексиначком селу Гредетин овог викенда по 16. пут биће одржана манифестација „Дани јагодаˮ посвећена произвођачима јагода у овом месту и околини. Порта сеоске цркве и овога пута биће, у суботу од 12 сати, домаћин десетак произвођача јагода који ће изложити своје производе и уз дружење поразговарати о проблемима у производњи и како даље опстати на тржишту.

Прво окупљање јагодара се десило још 2007. године када је скоро свако друго домаћинство имало производњу овог воћа, а у скоро свим алексиначким подјастребачким селима у ово време мирис јагода је мамио купце.

‒ Када смо почињали са манифестацијом само у Гредетину је било пет откупних места, а чувена сорта „зенга зенганаˮ гајена на овом подручју је била мерило за квалитет индустријске јагоде. Тог алексиначког бренда одавно нема, али манифестација и даље живи. Некада је имала за циљ да промовише овдашњу јагоду, а данас да помогне малом броју упорних јагодара да опстану и прошире производњу ‒ каже један од оснивача манифестације дугогодишњи новинар Нинослав Миљковић, који као разлог пада производње наводи смањење становништва у руралним заједницама и климатске промене које су условиле обавезно наводњавање.

 

 

Захваљујући, пре свега, ентузијазму и упорности неколико породица производња јагода на овом подручју опстаје. Гајење јагода је сада право умеће, јер осим воље, неопходно је знање и велико улагање. Уз све то велики је и ризик око пласмана.

‒ Охрабрујуће је што у тим породицама има младих људи који су заинтересовани да наставе производњу и да је осавремене. Неки од њих су почели и са захтевним узгајењем јагода у пластеницима. Ми имамо и такве узгајиваче који са својим знањем не заостају за европским колегама. – каже наш саговорник, уз опаску да је укус овдашњих јагода знатно бољи у односу на оне које је пробао на пољима у Италији и Холандији.

Тај квалитет, како каже Миљковић, који је и дугогодишњи председник Удружења „Јагодаˮ, препознају и наши суграђани код којих и даље постоји интересовање за „Дане јагодаˮ. Зато, како каже, јагодари су и ове године припремили одређене количине плодова које ће посетиоци моћи бесплатно да дегустирају.

Сами Алексинчани, имаће прилике да пробају гредетинску јагоду у недељу, поводом Дана општине, када ће Удружење „Јагодаˮ имати свој штанд у главној улици и поделиће одређене количине овог воћа.

Насловна фотографија: Илустрација (извор freepik.com)

АЛПРЕС